Ромски жени под строй декларират съпрузите си, бащи масово припознават накуп по 4-5 деца, и дори се редят на опашка да сключват граждански бракове. Това необичайно явление наблюдават жителите на бургаския квартал „Горно Езерово”. Причината – кметицата на квартала Иванка Георгиева на терен намери начин как да се справи с проблема с източването на държавната хазна от т.нар. самотно живеещи мургави майки под формата на социални помощи. "Схемата работи и трябва да послужи за пример", казват в квартала.

Докато институциите кършат ръце как да спрат кранчето за източване на публични средства от ромските малцинства, в бургаския квартал „Горно Езерово” пилотно бе въведена нова по-справедлива социална система - помощи получават само тези семейства, чиито деца са припознати от родителите си. Целта е да се спрат злоупотребите и парите да стигат до тези, които наистина имат нужда. Мерките влязоха в действие, след като в квартала масово жени от ромски произход, които живеят на съпружески начела с мъжете си, имат по няколко деца, но се обявяват за самотни майки и получават стотици левове за това. Идеята успешно реализира Иванка Георгиева, главен специалист в териториалната дирекция, в чиито правомощия е осъществяване на административен контрол в „Горно Езерово”. „Ромите са изчислили, че по-изгодно за тях да народят 5-6 деца и да не работи цялата фамилия. Трябва да се сложи край на това. Не е справедливо. Няма да стана техен съучастник и няма да допуснем източване на държавни средства”, каза Иванка Георгиева.
Местната власт, заедно със социалните служби, вече извършват проверки по адреси и ако се установи, че т.нар. самотни майки лъжа, започва процедура за спиране на помощите. Сега заради опасността да загубят социалните си придобивки в Горно Езерово има наплив за бащинство. Най-възрастният сред тях е Тодор Иванов – на 45- години, който сега е припознал общо пет от шестте си отрочета. Последното отдавна е навършило пълнолетие.

В квартала вече се наблюдава и друг феномен – един през друг представители на общността сключват официални бракове. Причината – страх от трагични инциденти, при които децата могат да загубят единия от родителите си и ще се наложи да бъдат предадени на социалните власти и нова вълна гурбетчии, тръгнали към Германия. Там да не работят, получават социални помощи и при раждане на деца си докарват по 800-1000 евро на месец.

Най-младата родилка в квартала е на 15 години. Мъжът й е на 32 –години. Двамата отглеждат няколкомесечно бебе. Но не могат да узаконят връзката си, заради война между родителите на момичето и момчето.