С нови измами на дребно китайски търговци тормозят клиентите си. Достатъчно е веднъж само човек да си закупи нещо от определени магазини в Алиекспрес и клиента вече става обект на ежедневен тормоз, се оплака бургазлията Григор Ж. Писмата валят едно след друго, като сняг през януари в Бургас, а молбите са всеки път различни, но винаги съшити с бели конци и измамата прозира през тях като тънък лед в Черно море.

Обръщението към клиента е винаги „Скъпи приятелю“ и продавача не иска да му се изпращат директно пари, а изнудва за нови поръчки, като тяхната стойсност не е висока, така че повече хора да изпратят уж незначителна сума. Така например на 11 ноември офертата пада толкова ниско, че предлага 100 броя семена на цена само от 0,20 цента, което е по-малко от 0,40 стотинки. Статистиката сочи, че милиони потребители ежедневно пазарят от Алиекспрес. Колко би спечел с молби и съжаления този търгаш, никой не може да изчисли, но тактиката му не е нищо повече от изнудване и тормоз към потребителя. Понякога мошеника се сеща да предложи услугите си в опознаването на китайската култура или обещава да изпрати подарък.

„Скъпи приятелю, моето куче е болно, аз имам нужда от твоята помощ страшно много. Не те моля да ми дадеш пари, само се надявам, че ти ще купиш още семена от моя магазин на стойност по-голяма от 3 долара. Скъпи приятелю, аз знам, че това лесно за теб, но това се отнася за живота. Това куче е като мое семейство, затова аз трябва да го спася, приятелю, умолявам те, помогни ми, ще съм ти безкрайно задължен. Аз ти предлагам услугите си като твой гид в Китай и бих искал да ти пратя подарък, само те моля да ми помогнеш и да купиш още семена от мен на стойност по-висока от 3 долара“, това пише на развален английски търговецът Joe Wang, който търгува със семена в сайта, на 11 януари, като това е 12-тата версия в опит за изнудване на бургаски купувач през последните четири месеца. Предходните сюжети са разнообразни, на китайският търговец не му липсва въпбражение – от липса на финаси да закупи подарък на детето си за Коледа, до големи промоции в сайта, в които Джо предлага подаръчни ваучери за покупки в магазина му на стойност 2 долара, ако точно днес бъде направена поръчка само за десет цента.