Операцията на легендата на "Локомотив" Пловдив и българския футбол - Христо Бонев, е преминала успешно, научи екипът на bTV. Въпреки това състоянието на Зума остава критично и лекарите не дават гаранция за живота му.


„От този съд, който е запушен, извадих около 10 сантиметра съсирек. Изчистили сме всичко. Направили сме два байпаса към съдовете, които са стеснени – единият е запушен, другият – стеснен", каза Начев.Христо Бонев е докаран в болницата рано сутринта. Борбата за живота му е продължила повече от 14 часа. Истинско чудо е, че успява да оживее след тежкия инфаркт, който запушва напълно едната сърдечна аорта, а другата е силно стеснена. За да спаси Зума, спешно от столицата пристига едно от светилата на кардиохирургията - професор Генчо Начев:

5-часовата операция е успешна. В момента сърцето на Зума работи с помощта на специална помпа:

„Освен лекарствата, които му даваме, съм сложил и една помпа, която да подпомага функцията на сърцето. И ако всичко върви добре, в което аз вярвам, но и Господ трябва да помогне, мисля, че следващите два дни ще можем да махнем тази помпа и да оставим да работи сърцето самостоятелно", допълни професорът.

До момента Христо Бонев не се е оплаквал от сърдечни проблеми. Лекарите не дават гаранции за живота на футболната легенда – най-критични ще бъдат следващите няколко дни.