Повече от половината от течностите за чистачки, които се предлагат на нашия пазар, са опасни, защото в тях има високо съдържание на веществото метанол, което е силно токсично. Това предупреди пред „Труд” Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

През зимата използваме по-често системата за измиване на стъклата, поради силната замърсеност на пътна настилка. Когато в течността има метанол, ние усещаме миризмата в купето, което означава че вдишваме изпаренията ѝ. Това може да доведе най-малкото до замаяност, а такава по време на шофиране може да предизвика катастрофа, поясни Бондаренко.

Експертите съветват да четем етикетите на стоките, които купуваме. Ако на него липсва изписано съдържанието, то клиентът трябва веднага да сигнализира Комисията за защита на потребителите, тъй като това е в нарушение на закона.

Проблемът с опасния метанол е решен законово в много европейски държави, като съдържанието му не трябва да превишава 3%. У нас обаче има продукти с повече от 30% съдържание на метанол, посочи Малинка Бондаренко.

В момента от Съюза на българските автомобилисти подготвят сигнал за опасните продукти до Комисията за защита на потребителите.