Нови улици, площадки за децата, обновени училища, гари и читалища, както и успехи в спорта, информационните технологии – това са част от промяната на Бургас през изминаващата 2016-та година. Община Бургас даде отчет в снимки на случилото се в морския град през отиващата си година (публикуваме го с малки съкращения). Ето как протече тя:

Още в първия ден на 2016 година в УМБАЛ Бургас проплакаха близнаци. Двете момиченца се казват Краси и Радмила, а гордите им родители са Красен и Пролетина Димитрови. За разлика от много други български градове, Бургас се радва на увеличаваща се раждаемост.

ИЗКУСТВОТО ДА ПРОМЕНЯШ СВОЯ ГРАД

Нов арт проект показа, че малко фантазия може да преобрази дори най-сивото и скучно място. Ефектна скулптура радва окото на минувачите в зеления остров на бул. "Стефан Стамболов", между хотелите "Космос" и "Аква". За нейната направа са използвани дърво, камък и метал. Авто е известният скулптор Красимир Слабаков.

“ВЪЖЕН ГРАД” ПРЕДЛАГА ИНТЕРЕСНИ ИГРИ И ВЕСЕЛИЕ НА БУРГАСКИТЕ ДЕЦА

Районният парк на к-с "Лазур" е цялостно реконструиран така, че се превърна в едно от най-интересните места за детски игри в Бургас. Няма ги вече старите счупени люлки и пейки, изронения асфалт. В основата на новата композиция е пространство с площ от 530 квадратни метра, покрито с ударопоглъщаща настилка. Тя е изпълнена със специфичен растер, имитиращ водно езеро с лилии. Главната атракция на обновения парк е първото по рода си комбинирано детско съоръжение в Бургас, познато като "Въжен град".

НОВИ ЗОНИ ЗА ДЕТСКИ ИГРИ СА ИЗГРАДЕНИ В КВАРТАЛ “ДОЛНО ЕЗЕРОВО”

Нови площадки бяха изградени в близост до храм "Рождество Богородично" и в централния парк на квартал "Долно Езерово".

РЕМОНТИРАН Е ПОДЛЕЗ “СОМАТ”

В изпълнението на мащабния ремонт са вложени 2 милиона лева. Изграден е гравитачен канал. Той води към съществуващия земен отводнителен канал, по който водата стига до езерото Вая. Изпълнено е заустване в езерото и сондаж под ЖП линията. Чрез него водата от близкото лозовско дере се насочва през покрит канал отново към езерото Вая и вече не залива пътя. Отводнено е и самото шосе, което минава под ЖП линията. То вече отвежда нормално дъждовните води, тъй като не събира потоците от цялата околност.

ОЩЕ ЕДИН СИМВОЛ НА БУРГАС ВЪРНА ИЗГУБЕНИЯ СИ БЛЯСЪК

Цялостно е обновена градската железопътна гара - един от архитектурните символи на Бургас. Реконструирана е и цялата зона около сградата.

ВЕЛОАЛЕЯ ДО МЕСТНОСТТА “ПОДА”

Новата велоалея Бургас - природозащитен център "Пода" минава успоредно на шосето за "Крайморие". Между нея и преминаващите автомобили е монтирана стоманена предпазна ограда. Маршрутът създава възможност да се качим на колелетата и от центъра на града да се придвижим до "Пода" през едно изключително живописно трасе. Районът е обиталище на повече от 100 вида птици, прелетни и местни, които се хранят в бургаските влажни зони.

“ИЗВЪНЗЕМНИ ДЪРВЕТА” НА ПЛОЩАД “ТРОЙКАТА” И ДО БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ

"Соларни дървета" са монтирани на площад "Тройката", в близост до Съдебната палата, и до Бургаски свободен университет. Инсталацията наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Тя предоставя места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

ИЗГРАДЕНИ СА НОВИ 5 КИЛОМЕТРА КАНАЛИЗАЦИЯ В ГРАД БЪЛГАРОВО

Община Бургас финализира изпълнението на втори етап от проекта за изграждане на инфраструктура за събиране и отвеждане на отпадъчни битови води в гр. Българово. Първият бе реализиран през 2011 г. Тази година, със средства от Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/, са изградени 5 километра канализационни клонове и прилежащите към тях сградни канализационни отклонения.

РИБАРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ В „САРАФОВО“ ПОЛУЧИ ОТЛИЧИЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРЕН ОБЕКТ

Един от най-новите обекти на Община Бургас - Рибарското пристанище в "Сарафово", получи награда за инфраструктурен обект с важно значение за икономическото и социалното развитие на България.

Призът е от конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016, в категорията "Транспортна пристанищна инфраструктура".

РЕМОНТИРАТ ПРИРОДОНАУЧНИЯ МУЗЕЙ

Регионален исторически музей Бургас спечели съвместно с Община Бургас проект по програма "Красива България" за ремонт на сградата - паметник на културата, в която се помещава Природонаучната експозиция.

Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на покрива, възстановяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни елементи, изграждане на дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подмяна на цялостната ел. инсталация, както и старото осветление с енергоспестяващо, топлоизолация на външните стени, подмяна на остарялата дограма.

МАЛКИ И ГОЛЕМИ ЖИТЕЛИ НА “МЕДЕН РУДНИК” ОТДЪХВАТ В ОБРАЗЦОВО МЕЖДУБЛОКОВО ПРОСТРАНСТВО

В к-с "Меден рудник" е изграден цял нов парк върху терен, до неотдавна представляващ гола поляна с голяма денивелация, върху която имаше незаконни метални гаражи и често се образуваха нерегламентирани замърсявания. Той се намира между блокове 453-455-456-457-459 в зона "Б" на комплекса. Мястото вече се ползва за отдих и игри от над 10 000 души, живеещи в този гъсто населен район.

ЛЕТНИЯТ ТЕАТЪР Е ОБНОВЕН

Любимият на бургазлии и гости на града Летен театър е напълно обновен. Като част от проекта, амортизираните и неудобни дървени пейки вече са премахнати и на тяхно място са монтирани нови удобни, ергономични седалки, издръжливи на неблагоприятни атмосферни условия.

ПОСТАВИХА МОБИЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ОТПАДЪЦИ В ОЩЕ НЯКОЛКО ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСА

Разделното събиране на отпадъци в специални мобилни центрове е една от най-търсените услуги, предлагани от Община Бургас. Те са вече 19. В тях може са се предават почти всички видове отпадъци, които се генерират в едно домакинство - хартия, пластмаса, стъкло, метали, мазнини, електроуреди, батерии, акумулатори, опасни битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, стари автомобилни гуми, дрехи. Съоръженията са единственото подходящо място, където може да се изхвърлят безопасно лекарства с изтекъл срок на годност.

НОВ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ В МОРСКАТА ГРАДИНА

Полуразрушените казарми до Чадъра се превръщат в модерен център за рехабилитация и социализация. Старата конструкция е запазена, а вътрешното пространство е реконструирано изцяло и преразпределено според нуждите на социалното заведение. Осигурена е достъпна и функционална среда за децата и младите хора с увреждания, които ще посещават центъра. Той ще разполага със специализирани кабинети за различен вид терапии и групови занимания, сензорна стая, салон за физикална терапия и рехабилитация с видео стена, стаи за почивка и развлечения.

БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА НАВЛЕЗЕ И В К-С „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Пространството до блок 40 на улица "Пробуда" в к-с "Възраждане" вече предлага нови възможности за отдих, забавление и спорт на хора от всякаква възраст. Районът е облагороден по проект на Община Бургас, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

ИНОВАЦИЯ: “КУЧЕМАТИ” ЗАРАБОТИХА В БУРГАС

В Бургас на няколко места са поставени и работят вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец. Това е съвместна инициатива на Община Бургас и местното подразделение на Агенция по храните, която има за цел да поощри разделното събиране на отпадъци.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ТРИУМФИРАХА С КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Волейболистите от "Нефтохимик 2010" триумфираха с купата на България след успех на финала с 3:1 гейма срещу шампиона "Добруджа". Над 1200 зрители в зала "Младост" станаха свидетели на истински спектакъл на европейско ниво.

СВЕТИ ГЕОРГИ ВЕЧЕ Е ЗАКРИЛНИК НА БУРГАС

В Бургас вече се съхранява частица от мощите на един от най-почитаните християнски светци - свети Георги Победоносец. Реликвата бе дарена от Света гора навръх Гергьовден.

ЦВЕТНО ИЗЛОЖЕНИЕ “ФЛОРА 2016”

САНИРАНЕ

Вече са видими ползите от изпълнение на безплатната национална програма за саниране на старите панелни блокове. В Бургас се работи на близо 70 обекта, 15 от които са завършени.

Тук общо 183 жилищни сгради имат одобрени договори за финансиране на строителните дейности по Националната програма за енергийна ефективност. За 44 от тях все още не са приключили процедурите за избор на изпълнител. По всички останали работата продължава и през следващата година.

„САРАФОВО“ С НОВА ДЕТСКА ЯСЛА

Бургаският квартал "Сарафово" посрещна Първи юни на 2016 година с нова детска ясла. Тя е изградена в двора на съществуващото детско заведение "Ален мак" и предлага най-модерни условия за отглеждане и възпитание на децата.

Новата придобивка разполага с капацитет за прием на две групи по 25 деца. Едната от тях ще е яслена, каквато до момента в "Сарафово" нямаше. С това Община Бургас осигурява възможност за провеждането на обучение и на деца до 3-годишна възраст. Стаите са обзаведени с нови мебели. Обособени са помещения за приготвяне на храна, санитарни възли, кабинети за възпитатели и медицински лица.

БУРГАС СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА “АУТСОРСИНГ ГРАД С НАЙ-ВИСОК ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ”

Бургас спечели специалната годишна награда за "Аутсорсинг град с най-висок потенциал за развитие". Прие я кметът Димитър Николов, който увери представителите на бранша, че ще работи дългосрочно за неговото бъдеще тук.

ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ СТАРТИРА РЕАЛНО В ДВЕ БУРГАСКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ

Две бургаски училища разкриха паралелки по дуално обучение за първи път в новата история на града. Това са Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Така учениците ще работят, докато учат, и дори ще получават заплата. Проектът се реализира по швейцарски модел /на снимката - кметът Николов и швейцарският посланик у нас Н. Пр. Денис Кнобел/.

ОБЩИНА БУРГАС ПОДПОМАГА ФИНАНСОВО СТУДЕНТИ В IT СЕКТОРА

60 студенти, обучаващи се в специалности от IT сектора в двата бургаски университета, получават от тази година финансово подпомагане от Общината, която поема семестриалните им такси.

ЧИСТО НОВИ МАРШРУТКИ ОБСЛУЖВАТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Шест чисто нови микробуса пътуват по улиците на Бургас. Техният максимален капацитет е 21 места, включително правостоящите. Оборудвани са с климатици, рампа за инвалиди, вътрешното им пространство е добре организирано и комфортно.

ОБЩИНАТА ИЗГРАДИ 40 ПАРКОМЕСТА ПО УЛ. “ЯНКО КОМИТОВ” И “ТРАКИЯ”

С реконструкцията на улиците "Янко Комитов" и "Тракия" движението в тази част на к-с "Славейков" бе реорганизирано заради бързата автобусна линия. Община Бургас намери начин да изгради там 40 паркоместа, които са твърде необходими. С реализирането на паркинга се решава още един транспортен проблем - отворена е възможността да се прави обратен завой там, а не да се пътува още стотици метри до кръговото кръстовище при КАТ.

НОВ ПЪТЕН ВЪЗЕЛ ОБЛЕКЧИ ПЪТНИЯ ТРАФИК КЪМ ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Новият Пътен възел Запад облекчи пътуването към Южното Черноморие и границата с Турция на КПП Малко Търново. Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. Правителството на Република България финансира изграждането на Пътен възел Запад с 20 млн. лева. Досега всяко лято се образуваха километрични опашки при входа на града, а хиляди автомобили нямаше как транзитно да стигнат до Южното Черноморие, без да преминат през центъра на Бургас.

ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СЕЛО МАРИНКА

Чисто нова детска градина бе изградена в бургаското село Маринка. Досега заведението се помещаваше в местното училище. Просторната двуетажна сграда разполага с модерно оборудван кухненски блок, където се приготвя храната на малчуганите. В приземния етаж се намира спортният салон.

РЕКОНСТРУИРАХА УЛ. “КООПЕРАТОР” В “МЕДЕН РУДНИК”

Реконструираха улица "Кооператор" в "Меден рудник". Тя придоби статут на околовръстен път, осигуряващ удобна връзка с бул. "Захари Стоянов", по който се осъществява движението от комплекса към останалите райони на града и обратно. Така шофьорите имат още една алтернатива на разположение, за да не се струпва целият автомобилен поток в централната част на "Меден рудник", където са разположени училища, детски градини, търговски зони, паркове и спортни съоръжения, респективно там има най-много пешеходци и предпоставки за инциденти на пътя. Улицата, която не беше ремонтирана от десетилетия, е с нов габарит и стана четирилентова.

НОВА ВЕЛОАЛЕЯ КЪМ “САРАФОВО”

Новата велоалея към квартал "Сарафово" стана любима дестинация за колоездачите. Тя заобикаля от дясната страна "Черноморски солници", за да не минава през територията на предприятието, като е ситуирана между него и морето. Така са постигнати две цели - не се пречи на добивната дейност, а колоездачите се радват на великолепна гледка. Заедно с прокарването на маршрута бе извършено необходимото брегоукрепване, за да се спре разрушителното влияние на вълните.

В близост до стария военен бункер и мостчето Община Бургас изгради нов паркинг за около 200 автомобила.

РЕМОНТ НА АВТОГАРА „ЗАПАД“

Бургаската Автогара "Запад" става модерен транспортен терминал. Стартираха ремонтни дейности, финансирани от Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД. Премахнати са старите плочки пред сградата, които са поставени преди 30 години. На тяхно място има ново асфалтово покритие.

Сградата на автогарата ще бъде санирана изцяло. Старата дограма ще бъде подменена с нови профили. Външното пространство също ще бъде преобразено. Крайно амортизираните бетонни покривни конструкции на автобусните сектори ще бъдат обновени.

7 НОВИ АВТОБУСА СТАНАХА ЧАСТ ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

"Бургасбус" закупи 7 чисто нови съчленени автобуса на полската марка "Solaris". Разрастването на автопарка е наложително, за да се подобрят условията на пътуване в града.

Новите автобуси са със специален дизайн, който ги прави изключително аеродинамични и осигурява по-голяма безопасност за пътниците в тях.

Тази поредна придобивка надгражда усилията на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. От 2013 година до днес тя закупи и пусна в движение 67 нови автобуса, 22 нови тролейбуса, 6 нови микробуса, а сега и новите 7 солариса.

РЕМОНТИРАХА СОУ “ЙОРДАН ЙОВКОВ”

Извършен е цялостен ремонт на СОУ "Йордан Йовков" в к-с "Изгрев". В него се обучават 250 ученици. През 2007 г. частично е подменена дограмата на учебния и административния корпус. С новия голям ремонт в училището е поставена топлинна изолация на външните стени и покрива. Старата дограма е заменена с нови профили, които ще намалят разходите за енергия. Ефективността на абонатната станция е подобрена, като са направени настройки на автоматичната й система.

КВАРТАЛ “САРАФОВО” СЪЩО СЕ СДОБИ С ПЛОЩАДКА ЗА РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

Община Бургас направи площадка за свободно разхождане на домашни кучета и в "Сарафово". Тя се намира край пътя към пристанището и заема площ от 2 дка. Пространството е оградено, поставени са кошчета и пейки за удобство и отмора на стопаните на четириногите животни, както и аксесоари за игра на кучетата.

РЕМОНТИРАТ РЕДИЦА БУРГАСКИ ЧИТАЛИЩА

Наред с училищните, в Бургас бяха извършени ремонти на много читалища - не само в града, но и в съставните селища. Обновяването е поетапно и догодина ще дойде ред на други сгради. Най-голям ресурс тази година бе насочен към две от сградите, които са в най-лошо състояние: НЧ "Фар 1946" и НЧ "Христо Ботев 1937" в квартал "Победа". Междувременно текат или са приключени различни вътрешни и външни ремонти в НЧ "Ангел Димитров 1929" - кв. "Сарафово", НЧ "Христо Ботев 1928" - кв. "Банево", НЧ "Светлина 1929" - с. Брястовец, НЧ "Пробуда 1929" - с. Равнец, НЧ "Просвета 1938" - с. Изворище, НЧ "Хамалогика 2014".

УЧИЛИЩНИТЕ СТОЛОВЕ ПОСРЕЩНАХА УЧЕНИЦИТЕ НАПЪЛНО ПРОМЕНЕНИ

С изцяло нова модерна визия и разнообразно меню посрещнаха учениците на 15 септември училищните столове в Бургас. Помещенията бяха амортизирани, на много места имаше мухъл. Сега интериорът е изцяло обновен и предразполагащ. Извършени са мащабни вътрешни ремонти с поставяне на изолация и интериорни декорации, боядисване. Изцяло е сменена и мебелировката в помещенията за хранене. Кухненските блокове са с изцяло ново оборудване.

ОБНОВИХА ДВОРА НА СОУ “КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Цялостно е реконструиран дворът на СОУ "Кирил и Методий". Положени са най-модерни настилки, които да предпазват от травми спортуващите деца. Изградена е лекоатлетическа писта със сектор за дълъг и троен скок. Обособени са игрища за футбол, баскетбол и народна топка. Периферно са разположени зони за фитнес и тенис на маса, зона за отдих с нова паркова мебел, детска площадка. Съществуващата зеленина е запазена максимално, като е намален обемът на старите дървета, за да не падат клони при лошо време. Монтирано е изцяло ново осветление.

ВЕЛОСЕРВИЗ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО ОБСЛУЖВАНЕ ПОМАГА НА КОЛОЕЗДАЧИТЕ В БУРГАС

Притягането на разхлабени винтове, смяната на гума и други проблеми с велосипеда, които възникват в движение, вече няма да са причина да прекъснете разходката си. Всеки може да отстрани проблема по своя велосипед с помощта на новия пункт за безплатен ремонт на колелета. Намира се при стоянката за колелета до Графична база в Морската градина.

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДВЕ ГОЛЕМИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА В “МЕДЕН РУДНИК”

В к-с "Меден рудник" се изпълняват два големи инвестиционни проекта за реконструкция на пространството между блокове 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 451, 452.

В тази зона се намират две детски заведения - ОДЗ "Морска звезда" и СОУ "Константин Петканов", като изцяло ще бъде ремонтирана прилежащата им инфраструктура. Ще бъде монтирано ново улично и парково осветление, както и система за видеонаблюдение.

Проектите включват изграждане на детски площадки за различни възрастови групи, съобразени с изискванията за безопасност. Те ще бъдат изпълнени с декоративни огради и меки настилки, за да се в безопасност малчуганите, които играят в тях. Помислено е и за по-големите - в обособени зони ще бъдат монтирани тенис маси и маси за шах, както и фитнес на открито.

200 БУРГАСКИ ДЕЦА УЧАТ В НОВА СГРАДА В КВ. „ПОБЕДА“

Изградена е нова сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ "Христо Ботев", кв. "Победа". Средствата са осигурени от Българо - швейцарската програма за сътрудничество, като 10 процента е съфинансирането от Община Бургас. Срадата вече функционира. 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да имат работа със специалисти - логопед, психолог, здравна помощ.

ОБЩИНАТА СЪЗДАВА МОДЕРНИ ПЛОЩАДКИ ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Община Бургас изгражда нови интерактивни площадки с пешеходни пътеки, светофари и пътни знаци. С такова модерно съоръжение вече разполага детска градина "Брезичка" в комплекс "Славейков". Подобни площадки се изграждат в ОУ "Елин Пелин", ОУ "Васил Априлов" и ОУ "Братя Миладинови".

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪТ МЕЖДУ ГРАД БЪЛГАРОВО И НОВАТА МУ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА

Интересът към новата Индустриална зона - Българово е голям и първите инвеститори се подготвят да заработят по изграждане на своите предприятия. Затова Община Бургас започва да строи със собствени средства път между самия град и зоната.

ОБЩИНА БУРГАС ВЪВЕДЕ ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ И ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

От месец октомври тази година английският език се изучава вече и от първокласниците в Бургас. За целта Общината създаде необходимата организация, осигури финансов ресурс и проведе необходимото обучение на 31 преподаватели. Още миналата година обучението по английски език стартира за 5 и 6-годишните малчугани в детските градини. В програмата за първи клас обаче досега нямаше заложени такива часове. Това щеше да спре инерцията на децата и да ги вкара в нулева година по отношение овладяването на езика. За да не се прекъсне процесът, за да има полза и смисъл от уроците в детската градина, английският вече се преподава на близо 2000 първокласници.

УСПЕШНО СТАРТИРА КОМПЮТЪРНОТО ОБУЧЕНИЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Община Бургас въведе часовете по информационни технологии пилотно за 300 деца от 6 детски градини - "Звездица-Зорница", "Вълшебство" - централна сграда и филиал, "Здравец", "Слънце" и "Калина-Малина" - кв. "Ветрен". Поетапно програмата ще обхване всички малчугани на тази възраст. Стартът бе обезпечен материално със закупуването на общо 7 тъчскрийн интерактивни дъски, 7 мултимедии и 168 таблета.

РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА УЛ. „КРАЙЕЗЕРНА“ ЗАПОЧНА

Реконструкцията на ул. "Крайезерна" започна. Това е един от значимите проекти на Община Бургас, който има за цел да изведе транзитния трафик в периферията на града, да насърчи инвестиционната активност и да повиши икономическия потенциал на Бургас. Реконструкцията на улица "Крайезерна" ще подсили основите и ще разшири платното, обособявайки 4-лентов път, с което ще се подобри както транзитът на юг от Бургас, така и бързият достъп до всички промишлени зони и до Пристанище Бургас.

ВТОРИ ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ ЗАРАБОТИ В БУРГАСКИЯ ОНКОДИСПАНСЕР

Втори линеен ускорител заработи в Комплексен онкологичен център - Бургас. Той е разположен в новоизграден бункер в непосредствена близост до първия и е от същата престижна марка - ELEKTA. Новият линеен ускорител ще се използва за лъчетерапия на болни с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация. Апаратът може да унищожава ракови образувания с размер 1/10 от милиметъра.

ПЪРВА КОПКА НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТЪР“ В МИРОЛЮБОВО

Направиха първа копка на православния храм "Свети Димитър" в Миролюбово. Тя съвпадна с 90-годишнината от създаването на селото. Инициативата за изграждането на православната обител е на местното църковно настоятелство и Община Бургас.

БУРГАС СЪС СТРОИТЕЛЕН “ОСКАР” ЗА КРЪСТОВИЩЕ “ТРАПЕЗИЦА”

Проектът "Реконструкция на съществуващо кръстовище "Трапезица" c нова организация на движение, проектиране и строителство на два броя свързани пешеходни надлези" тази година спечели строителен "Оскар".

Пешеходен надлез "Трапезица" се реализира като комплексно съоръжение, включващо реконструираното в тип "кръгово" кръстовище "Трапезица" и изградения пешеходен надлез. Съоръжението оптимизира и подобри транспортно - експлоатационните характеристики при пресичането на две от основните транспортни артерии в града и осигури свободно и безопасно пешеходно преминаване над нивото на пътя.

НОВ БИОКОТЕЛ ТОПЛИ 3000 УЧЕНИЦИ

Обновена е Районната отоплителна централа на "Меден рудник". Част от обновената и модернизирана Централа е модерен биокотел, който произвежда по-чиста и евтина енергия за две училища и една детска градина в комплекса: ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов" и ЦДГ "Морска звезда". В тях се обучават 3000 деца.

РЕМОНТИРАХА СУ „ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“

Напълно обновено и модернизирано е Средно училище "Епископ Константин Преславски" в ж.к. "Славейков". В момента сградата е с нова топлинна изолация по външните стени и нова хидроизолация на покрива. Старата дограма е подменена с нови енергоспестяващи профили. Ефективността на отоплителната система е повишена чрез поставяне на изолация на топлопроводите и радиаторите, а амортизираните тръби на парното са премахнати и са сменени с нови отоплителни тела. В училището вече работи автоматизирана система за управление на отоплението и снабдяването с битова вода.

ПРЕЗ 2016 Г. БУРГАС БЕ ДОМАКИН НА ПРЕСТИЖНИ СПОРТНИ ФОРУМИ

Три престижни международни спортни форума се проведоха в Бургас тази година. Това бяха Световното първенство по УШУ за младежи, Световното първенство по Шотокан карате до и Европейското първенство по триатлон.

Те доведоха в града хиляди гости от цял свят и му направиха добра реклама.

ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА

На финал са строителните дейности в новия Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Той ще се намира на втория етаж в сградата на бившия Отрезвител. Там се извършва саниране и ремонт на вътрешните помещения. Изцяло е обновен покривът. Монтирана е алуминиева дограма.

След приключване на строителните дейности, ще бъде закупена и доставена бяла, черна техника, както и необходимата мебелировка.

В центъра специалисти ще работят за социалната рехабилитация на хора с леки психични и поведенчески разстройства.

ОБНОВИХА ДВОРНОТО ПРОСТРАНСТВО В ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“

Бургаското ОУ "Елин Пелин" вече разполага с изцяло обновено и реконструирано дворно пространство с модерни съоръжения за провеждане на задължителната подготовка по физическо възпитание и спорт на открито за 1050 ученици.

Изцяло са ремонтирани три игрища за баскетбол, едно за волейбол и мини футбол, обособена е и нова лекоатлетическа писта. Изградени са две площадки за фитнес на открито, комбинирана спортна площадка за хандбал и минифутбол с възможност за изграждане на покривна конструкция в бъдеще.

Създадена е площадка за безопасност на движението и зона за отдих и игра. Ремонтирана е външната сцена, на която след дълго прекъсване отново ще се играят представления на открито.

ХРАМ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ОТВОРИ ВРАТИ ЗА МИРЯНИТЕ НА НИКУЛДЕН

След сложен, трудоемък и скъп ремонт, катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" отново отвори врати за миряните. Това се случи на Никулден, когато бургазлии отбелязват своя градски празник. Най-представителната ни църква е на повече от 100 години. Според специалистите, след извършените интервенции сградата е готова да запише поне още един век в биографията си. Тя е укрепена външно и вътрешно на няколко нива - от кота нула до покрива. При старта на строителството му в края на 19 век, храмът е изпълнен с много плитки основи - едва два метра. В момента, благодарение на приложената нова система от пилоти, основите стигат до 12 метра под земята.

БЛАГОУСТРОИХА ДВОРА НА ОУ “ВАСИЛ АПРИЛОВ”

Изцяло е обновен дворът на ОУ "Васил Априлов". Там има нова фитнес зона, нова ограда от страната на бул. "Сан Стефано". Подменена е настилката с нова - ударопоглъщаща, като са поставени и спортни съоръжения зa игра на баскетбол, мини футбол, волейбол и хандбал. В дворното пространство е монтирано лед осветление.

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ СПОРТЕН КОМПЛЕКС

През 2016 година стартира работата по изграждането на нови спортни съоръжения в парка на ж.к. "Славейков". Със собствени средства Община Бургас строи там покрит плувен басейн с олимпийски размери, както и един по-малък. Предстои като втори етап да бъде изградено и ново футболно игрище.

В ХОД Е БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКОТО ЯДРО В ПРИМОРСКИ ПАРК

Неотдавна стартира реконструкция на Историческото ядро в Приморски парк. По-мащабните дейности, заложени в проекта, ще бъдат изпълнени през 2017 г. Те включват рехабилитация на амортизираната алейна мрежа, подобряване на осветлението, подмяна на парковата мебел, оформяне на нови тематични зони - всичко това в района между паметника на Пушкин и хотел "Приморец".

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛ. “БАТЕНБЕРГ”

С европейски средства тази година бе рехабилитирана ул. "Батенберг" в централна градска част. Тя стана много по-комуникативна и удобна както за шофьорите, така и за пешеходците. Амортизираното й покритие е заменено с ново, изградени са широки тротоари. Вместо старите, а и на допълнителни места са посадени млади дървета. Новост е прокараната велоалея.

ОБНОВИХА ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО МОРСКА ГАРА

Тази година бе обновено пространството около Морска гара - Бургас. Зоната за обществен достъп вече разполага с нова транспортна схема - изградени са двупосочни платна за движение, кръгово, няколко паркинга, озеленяване, велоалеи, пешеходни зони, ново осветление и асфалтиран кей.