Общинският съвет в Поморие днес прие спешно решение, с което иска от държавата Военния санаториум да бъде предоставен на Общината. С 15 гласа предложението, внесено от кмета Иван Алексиев, беше прието от местния парламент. Преди гласуването обаче се разрази истинска буря, тъй като общинският съветник от БСП Никодим Стоянов защитаваше яростно интереси, които бяха твърде неподходящи за представител на местната власт. От трибуната на ОбС, където би трябвало да защитават общински позиции, той се изказваше бурно, заставайки на мнение, че е по-добре санаториумът да бъде предоставен на „Вита“ ЕООД-Велинград, което за мнозинството съветници прозвуча абсурдно.


Тезите на общинския съветник Никодим Стоянов днес звучаха като на заседание в Министерството на отбраната, а не в залата на местния парламент в Поморие

Темата за бъдещето на санаториума е взривоопасна в Поморие, след като с решение на Министерството на отбраната той е обявен за имот с отпаднала нужда и собствеността му ще бъде променена от публична държавна в държавна частна собственост. Той ще бъде предоставен в активите на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „Вита“ ЕООД -Велинград, като по сметките на дружеството вече имало преведени 1 млн. лева за ремонт на санаториума.

Това буквално стресна поморийци. В здравното заведение работят 72 души, които ще останат без работа, първите от тях ще бъдат освободени до 31 декември, а останалите през февруари, стана ясно по време на дебатите в залата днес. Според Стоянов те щели да бъдат назначени отново през април, но той не успя да каже кой ще гарантира, че същите хора ще се върнат на местата си.

Кметът Иван Алексиев спешно поиска да бъде гласувано предложението му собствеността на Военния санаториум да бъде прехвърлена от държавата на Община Поморие.

„Много пъти съм отправял искания, но сме нямали решение на Общинския съвет. Нека още днес пратим писмо с решение на местния парламент до Министерството на отбраната, до Министерски съвет, както и до Областна управа. Куриерът чака“, каза кметът Иван Алексиев по време на дебата. За него бяха недопустими доводите на Стоянов, с които общинският съветник подлагаше на съмнение кой би бил по-добър стопанин – държавата или Общината.

„Наследникът на Анхиалска община в лицето на Община Поморие си иска Военния санаториум, защото държавата, или по-конкретното ВМА и Военното министерството не са добър стопанин. Волята на дарителя в момента не се спазва и един общински съветник, който е от БСП, си позолява да обвинява хора, които не са тук. Как може Вие да твърдите пред целия Общински съвет, че собствеността на този имот е гарантирана, като по предложение на Военния съвет и на военния министър той става държавна частна собственост. Как може от Велинград да се назначават хора тук на работа, като това е собственост на Поморие?! Как от Велниград някой ще назначава хора тук? Как ще стане това? Два-три месеца щели да постоят хората без работа... То не е тъжно, то е страшно. Ние съвсем случайно разбрахме за предложението, обсъждано на Военен съвет, включително и за продажба. Знаете ли, че някои генерали на Военния съвет са се изказали, че община Поморие не е добър стопанин, защото имала голяма задлъжнялост. Знаете ли откдъе е дошла тази информация. От г-н Стоянов! Голяма манипулация! Ние искаме този имот да е публична общинска собственост! Не искаме да я продаваме, а напротив – искаме да я защитими. Не виждам как държавата ще ни гарантира в момента, че при частна общинска собственост този терен няма утре да бъде пуснат за продажба.

Но да твърдите пред нас, поморийци, че държавата може да бъде по-добър стопанин от общината, в която сте.... Аз говоря като кмет, а вие тук говорите като представител на „Вита“ ЕООД – Велинград, а не като общински съветник. Вие имате конфликт, имате търговски, а не общински интереси.

Като кмет ще продължа да се боря този Военен санаториум да се запази! Ние можем да си го върнем!“, заяви кметът Иван Алексиев, възмутен от изказването на Стоянов.