Варненският окръжен съд остави под стража латвийският гражданин Янис Ченявскис. 27-годишният чужденец бил задържан при опит да изтегли неправомерно 18 000 лева от банковата сметка на свое дружество. Окръжната прокуратура във Варна му е повдигнала обвинение за пране на пари – деяние по член 253, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано престъпление.

Обвиняемият проникнал в компютър на бургаско училище, от който се извършвало интернет банкиране. От сметката на учебното заведение той прехвърлил по сметка на свое дружество, което регистрирал в края на ноември тази година, 80 000 лева. На 7декември 2016 г. той изтеглил 2000 лева от парите и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да ги изтегли, той бил задържан в банковия клон на варненска банка.

Латвиецът пристигнал във Варна на 23 ноември тази година. Отседнал във варненски хотел, след това се преместил в друг, където не се регистрирал. Състав на Варненския окръжен съд прие, че липсата на постоянен адрес в България създава реална опасност обвиняемият за пране на пари да се укрие и да извърши престъпление, тъй като предстоят процесуално-следствени действия по намиране на съучастници в престъплението, което е извършил. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Ивайло Бинев -помощник директор на ОУ „Любен Каравелов“, чиито сметки са атакувани от латвиеца, отказа да коментира случая. „Не съм упълномощен“, заяви той пред БургасИНФО. Началникът на Инспектората по образование Виолета Илиева изрази удовлетворение, че случаят е приключен.