Служители на ОД МВР – Варна задържаха 30-годишен мъж, изтеглил крупна сума от сметката на учебно заведение в Бургаска област. Окръжната прокуратура във Варна му е повдигнала обвинение за пране на пари (чл. 253 от НК).

На 7 декември 2016 г. било получено съобщение, че в банков клон в централната част на Варна мъж направил опит неправомерно да изтегли сумата от 18 000 лв. След незабавно предприети оперативно-издирвателни действия криминалисти на ОДМВР – Варна установили и задържали 30-годишен латвийски гражданин.

В процеса на работата е изяснено, че чрез неправомерно проникване в компютър на учебно заведение в област Бургас, от който се извършва интернет банкиране, той е прехвърлил 80 000 лева от сметка на учебното заведение по сметка на фирма – негова собственост. Тя е регистрирана в края на месец ноември, само няколко дни след пристигането на чужденеца у нас, на 23 ноември 2016 г. На 7 декември 30-годишният мъж е изтеглил 2000 лв. от парите и е заявил тегленето на още 18 000 лв.

С постановление на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна мярката му за задържане е удължена до 72 ч. Работата по случая продължава.

БургасИНФО научи, че училището е ОУ "Любен Каравелов", което е в центъра на Бургас. Помощник директорът Ивайло Бинев оказа коментар.

Началникът на Инспектората по образование в Бургас Виолета Илиева заяви, че случаят е приключен.