Матросът Георги Филев от Военноморска база-Бургас, чиято квартира в „Меден рудник“ беше превърната във ферма за канабис, вече е на свобода. Той е осъден условно, наказанието му от 3 години е отложено за изпитателен срок от 5 години, ще плаща и 5 хил. лева глоба. Това е решението на Военния съд в Сливен, който е взел предвид, че военнослужещият не е осъждан и за постигане целите на поправянето му не било наложително лишаване от свобода.

Припомняме, че Филев беше задържан, след като в апартамента, който ползвал под наем в блок 116 в бургаския ж.к. „Меден рудник“ бяха открити саморъчно пакетирани найлонови пакети, съдържащи суха зелена растителна маса с общо тегло около 2000 грама. При извършен полеви наркотест намереното вещество е реагирало на високорисково наркотично вещество канабис. Тогава по искане на Военноокръжна прокуратура – Сливен, съдът определи постоянна мярка „Задържане под стража“. Военният съд – Сливен беше преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че матросът е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Филев е сключил споразумение с прокуратурата, на база на което е определено и наказанието му. Мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е отменена.