В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите достигат 40%. Почти 90 % от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици, съобщиха от организацията по повод 27-та годишнина от създаване на българското дружество на анонимните алкохолици в България.

В света има 115 326 официално регистрирани групи на Анонимни алкохолици (АА) в повече от 100 държави. В тях членуват 2 040 629 души. Българското дружество на анонимните алкохолици се създава на 5 декември 1989 година. В клиниката на 4-ти километър в столицата се провежда първата сбирка на Анонимни алкохолици.

Сбирки на АА правят 25 групи в 15 града. Вече има сформирани групи на АА в затворите в Плевен, София, Стара Загора, както и в психиатричните клиники в Раднево и Суходол. Анонимни алкохолици в България работи в тясно сътрудничество с общопрактикуващи лекари, психолози, психиатри, токсиколози, с общинските центрове за превенция и някои пробационни служби.

На 5 декември 2016 г. се навършват 27 години от първата сбирка на Анонимни алкохолици в България.

Анонимни алкохолици (AA) е общност от мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем с неконтролираната употреба на спиртни напитки и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА.

"АА не е свързано с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция; не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост", пишат от дружеството.

Ефективността на програмата на Анонимни алкохолици, според лекарите, се дължи на факта, че на едно място са събрани хора, които имат един и същ проблем. Новодошлите се идентифицират с вече трезвия алкохолик и се вдъхновяват и мотивират да опитат и те да станат като него - да се отърват от теглото си.

Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните ПТП и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).

41% от битовите травми и трудовите злополуки са следствие от прекомерна употреба. Всяка година над 2000 семейства у нас се разтрогват поради системно пиянство.

Лекарство против болестта алкохолизъм до ден днешен не е открито. Нито терапия, която да поддържа дългосрочна ремисия. /news.bg