Мощна атака с обвинения в цинизъм срещу Иван Стоянов от православния храм „Св. Николай Чудотворец“ разбуни духовете сред жители на бургаския „Меден рудник“. Членове на една от най-големите групи в социалните мрежи, обединяваща жители на комплекса, настръхнаха, посочвайки като груби негови коментари и поведение в интернет. „Всички грубости и цинизми, които излязоха от вас, ми дойдоха повече“, пише един от потребителите. Веселин Тенев директно публикува коментар от Иван Стоянов, чието съдържание ще спестим, поради прекомерно нецензурния речник, недопустим за църковен служител. „Това ли е начинът да си пречистваме душите?“, пита Тенев, който посочва Стоянов като свещеник в храма.

По повод вълната от негативни коментари потърсихме мнението на председателя на Църковното настоятелство на „Св. Николай Чудотворец“ протойерей Емилиян Михайлов. Той се изненада от интернет атаката и уточни, че Иван Стоянов е иподякон - длъжност, повече позната сред хората като клисар. Той изрази съмнение, че атаката към него е целенасочена и подчерта, че от публикуваните коментари става ясно, авторът й не е запознат със служителите в църквата.

„Не може християнин да не е запознат със свещениците, някой преднамерено пише такива работи. Ние сме независима институция. При нас няма жалби срещу Иван. Нека този, който го е писал дойде при мен, да видя дали е християнин. Ние си познаваме хората, които са редовни на богослуженията“, каза свещеникът на храма отец Емилиян.

Той посочи, че Иван Стоянов работи от три години в храма. „Завършил е средно богословско училище, паралелен курс на Семинарията. Познавам го повече от 15 години, той записа заедно с мен Богословие във Велико Търново през 1998 година, но после напусна. Първо ще го попитам за случая, за да разбера каква е ситуацията. Той е много кротък човек, но на всеки се случва да изпуска нервите си, но аз не знам каква е причината за недоволството“, каза още свещеникът. Според него е възможно обвиненията срещу Иван да идват от човек, на когото той е направил забележка. „Някои хора не се учат, написано е на табели например: „Не палете свещи от кандилата. Прочитат го и пак го правят. Не знам този човек защо е избухнал.“, каза още отец Емилиян.

Той заяви, че ще направи проверка. „Създава се излишно напрежение, а очакваме празника на Свети Николай Чудотворец след два дни. Нека всички хора от тази група в социалната мрежа да дойдат тук на празника“, заяви още протойерей Емилиян Михайлов.