Чернокоп и скумрия на скара, пресен паламуд, хрупкави калмари, мезето на моряка, са само част от морските изкушения, които в момента властват в менюто на Къщичките на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. „Тази седмица избутахме назад кюфтето и кебапчето, най-много се търси традиционно скумрията, както и калмарите“, казаха днес търговци от къщичките, в които празничното настроение кипи. Още в ранния предиобед днес те бяха готови да посрещнат своите посетители.

Допълнителна атмосфера и много усмивки предизвикват и закачливите надписи на витрините. „Купи си голям тиган, ще имаш улов голям“. „Жена, отивам за риба. Знам, скумрията звъня“ и „Жена изпраша мъжа си на риболов и му казва: Ако шаранът е скъп, купи скумрия!“, са само част от поводите клиентите да се засмеят още с влизането.

Ето и част от цените: скумрия на скара – 3,40, пресен чернокоп на скара – 5,90, пресен паламуд на скара – 5,90.

Припомняме, че от 1 до 6-ти декември в Бургас тече седмица на рибата. Всеки може да си закупи на място и сувенир под формата на рибки, морски кончета и рачета.

В неделя победителката от Masterchef - бургазлийката Севда Димитрова, заедно с друга звезда от последното издание на популярния ТВ формат - Елизабет Николова, са професионалните готвачи, които ще зарадват ценителите на морските деликатеси със специална демонстрация на рибно меню в навечерието на Никулден.

Известните шеф готвачи ще творят кулинарни шедьоври в специално пригодена шатра, оборудвана с професионална мобилна кухня, на площад "Кирил и Методий" - 4 декември /неделя/, от 11:00 до 15:00 часа.

Всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят с интересни и полезни рецепти, да получат професионални съвети от доказани професионалисти и възможност да опитат от приготвените пред очите им вкусотии.

Община Бургас организира "Седмица на рибата" по идея и предложение на общински съветници от комисията по туризъм в местния парламент.