Прокуратурата е започнала акция по премахването на всички незаконно остъклени балкони и надстройки на територията на петте най-големи градове в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Досега по инициатива на държавното обвинение са издадени и влезли в сила 57 заповеди за премахване на надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси. От тях 36 вече са изпълнени.

Прокуратурата е започнала масовите проверки, след като се е сезирала по публикации в медиите.Проверени са общо 4267 жилищни сгради с височина над 15 метра – трета и четвърта категория. При 3930 от тях не е открито нищо незаконно. За 112 жилищни сгради високо строителство от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. Прокуратурата призовава общински власти да предприемат нужните действия за премахването им, предаде Mediapool.

В рамките на същата проверка е установено, че контролът върху строителните обекти на територията на столицата е занижен. Държавното обвинение е препоръчало на общината да извършва всяка седмица проверки за наличието на незаконно надстрояване, което до момента не е правено.