Конфликти между съседи са причина да няма паркоместа по бул. Тракия, известна като ул. Разделителна, в бургаския ж.к. „Славейков“. Община Бургас има готовност за изграждането на пет модерни паркинга – с осветление, с разчертани места, с кошчета за боклук. Имаме проекти, имаме техника, както и средства, но не можем да нарушаваме закона, когато няма съгласие между жителите на блоковете, пред които ще се намират паркингите, каза кметът Димитър Николов пред общинските съветници днес.

„В ж.к. „Славейков“ има три вида регулирани поземлени имоти – улиците, по които се движи общественият транспрот. Вторият вид терени са предвидени за жилищно строителство, а третият вид са зелените площи, детските и спортни площадки. Ние нямаме право да изграждаме паркинги на уличната мрежа и в зелените площи, единствената зона, където можем – това са прилежащите територии към жилищните сгради. За бул.“Тракия“ сме подготвили по искане на жители около 6 терена за изграждане на паркинги – около блоковете 58,59,67,19. Спазихме процедурата по закон, уведомихме жителите на тези блокове, че започваме строителството. Моментално получихме жалби от други жители на тези блокове и строителството беше спряно. Тези хора негодуват и не искат пред терасите да бъдат изграждани паркоместа. Когато общото събрание на жилищния вход не може да вземе единодушно решение – ние не може да получим съгласие. Предупредил съм служителите на община Бургас, когато започнат общите събрания, стигне ли се до конфликт – да не предизвикват конфликти между хората. Моля ви, ако има желание за паркоместа – обърнете се към домоуправителите. Защото сега се получава така, че едни съседи искат, други - не Имаме проекти, готовност, средства.“, обясни кметът Димитър Николов.

Той добави, че за момента има надежда, че жителите на блок 67 ще се съгласят за изграждане на паркоместа. „Не мога да наруша закона, не съм аз човекът, който ще направи това! Ние сме длъжни да питаме, това е морално и почтено. Имаме готовност за модерни паркинги!“, обобщи кметът. Той посочи, че до момента единственият паркинг в района на бул. „Тракия“, който е построен без съпротива, е този – зад магазин „Технополис“, защото там е искано съгласието само на търговския обект.

Председателят на Общинския съвет Костантин Луков пък, който живее край бул. „Тракия“, заяви, че снощи около 19,30 часа е имало свободни места на малък паркинг в района.