Най-големият православен храм в Бургас и един от символите на града - „Св. св. Кирил и Методий“, който преди пет години беше опасно пропукан и почти се разцепи, ще отвори отново величествено врати, укрепен за векове напред. Той ще се завърне в духовния живот на местните жители навръх празника на града – Никулден, с пълния си блясък. В момента текат довършителните приготовления, за да може да посрещне православните бургазлии и гости на града на един от най-обичаните християнски празници, когато църквата отдава почит на Св. Николай Чудотворец – покровител на Бургас.

Именно пред църквата „Св. св. Кирил и Методий“ ще се извърши празничната Никулденска литургия, след което ще започнат и тържествата в града, които през целия ден ще вълнуват хората по улиците и ще ги накарат да преживеят заедно празничния дух. Никулден е денят, в който целият град и хиляди хора от вътрешността на страната празнуват заедно в Бургас, защото атмосферата е неповторима.

Екип на БургасИНФО видя довършителните дейности в църквата, където в момента се поставят уникални полилеи, реставрира се иконостаса. Основната работа вече е на привършване, като и след празника на Бургас ще продължи реставрацията на иконописите.

Специалисти са категорични, че от опасната сграда на църквата вече няма и следа. „Тя е била строена почти без никакви основи, върху подземни води и пясъци, рано или късно пропуквания щяха да се получат. Сега обаче е укрепена с бетон, със специални технологии в основите и може да издържи няколко века.“, категорично заявиха специалисти.