Десетки шофьори все още паркират автомобилите си и ги оставят в продължение на часове по бул. „Тракия“ в ж.к. „Славейков“, като разчертаната бус лента прилича на денонощен паркинг. Три дни преди официалния старт на новата транспортна схема, районът гъмжи от спрели коли, показа проверка на БургасИНФО. Същото е положението и на ул. „Гладстон“ в центъра на града. Там на всяка кооперация има разлепена бележка, чрез която жителите са уведомявани, че паркирането и спирането на автомобили е забранено. На двете улици вече са поставени съответните пътни знаци, но въпреки това навикът на хората да паркират пред домовете си - остава.

Същевременно утре, четвъртък, Община Бургас ще прави тестдрайв на новата транспортна схема.

Генералната репетиция за новото движение на автобусите утре ще започне от Автогара Юг. На събитието ще присъстват представители на Община Бургас и ръководството на общинския превозвач „Бургасбус”.

Датата 26-ти ноември, събота, е избрана за официален старт на новата транспортна схема, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни.

Водачите трябва да се съобразяват с това, че когато пътната лента е сигнализирана с жълта единична непрекъсната линия, тя е предназначена за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници и се забранява движението на други превозни средства по нея.

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите.

В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.

При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.

Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата.

Община Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да се съобразят с новата пътна маркировка и сигнализация, и да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането е разрешено и не създава пречки за движението. Това важи най-вече за живеещите в следните райони:

ЦАУ Възраждане:

ул. "Въстаническа"

Спирка "Петко Росен"

Бул. "Ал. Георгиев Коджакафалията"/ ИРА/

Ул. "Дъга"

Ул. "Чаталджа"


ЦАУ Освобождение:

Бул. "Тракия"

ЦАУ Изгрев:

Ул. "Георги Калоянчев"

Ул. "Брацигово"

ЦАУ Приморие:

Ул. "Уилям Гладстон"

Ул. "Княгиня Мария Луиза"

Въпреки новите изисквания към шофьорите в града, общинска администрация се надява всички да проявят търпение и разбиране, да спазват правилата на новата транспортна схема, която цели по-бърз и по-удобен превоз за пътниците, облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии в Бургас.

За по-подробна информация относно новите автобусни линии и въвеждането на новата транспортна схема посетете линка: http://burgasbus.info/burgasbus/?cat=1