Позицията на Меглена Кунева против мажоритарната система на гласуване, обявена от името на Реформаторския блок, не е наша, на СДС, каза за радио Бургас депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков. Той призна, че се е ядосал след като е чул изявлението на вицепримиера в оставка, тъй като не е било съгласувано. Какво още заяви Марков, който е и зам.-председател на СДС, вижте в интервюто за Радио Бургас.

- Г-н Марков, Реформаторският вот срещу мажоритарния вот ли е?

- Не мисля, че можем да си позволим да сме против мажоритарния вот, при положение, че хората са заявили ясно в референдум какво искат. Лично аз бях против и водих кампания преди да се проведе референдумът, както считам, че е редно. Можем да кажем, че ще мислим варианти, не чиста мажоритарност в два тура, а например немският модел, който ми е много симпатичен, но в никакъв случай не можем да кажем, че сме срещу мажоритарната система.

- Политолози твърдят, че моделът, който се предлага в момента, е български патент и не съществува никъде другаде. Според Вас това така ли е?

- Аз не съм специалист, но това, което съм слушал в разговори е, че предложеното в референдума е близко до варианта в Англия. В друга държава май наистина няма чист мажоритарен вот в този вид. Аз предупреждавах далеч преди референдума, че това крие повече опасности отколкото ползи, но за съжаление гласуването приключи и хората се произнесоха. Сега ще си понесем последствията, защото моята прогноза при предложената система е, че на власт ще дойде една партия с категорично мнозинство.

- Ако имаше по-добра разяснителна кампания, резултатът различен ли щеше да бъде?

- Убеден съм, но всички политици бяха меко казано притеснени, защото темата беше популярна. Знаете ли, че от Реформаторския блок, от 23-ма депутати, само аз гласувах против референдума. Един не можа да се сбори със себе си и излезе отвън, защото му беше неудобно да гласува. Всички депутати ги е страх от това какво ще каже Слави Трифонов и дали няма да ги съсипе в шоуто си. А трябваше да има градивен дебат, да се обяснява, плюсовете и минусите да влязат в главите на всички, които искат да се признесат по този въпрос. Но пропуснахме тази възможност, заради страха, който политическата класа прояви.

- Като че ли хората в момента нямат лидер и разпознават водача в Слави Трифонов. Той ли ще е новият Борисов?

- Аз нямам нищо против Слави Трифонов, слушам песните му в колата, но изборното законодателство е нещо съвсем различно Тази материя е много сложна. Факт е, че българският народ търси месия – някой, който да дойде и да ни помогне, но няма да стане така. Още докато сме били под турско робство сме чакали да ни освободят и добре, че накрая сме направили въстание. За да се оправят нещата, ние трябва да си променим манталитета на всякакво ниво. Вече не мисля, че има ляво и дясно. Недоволството на хората достигна такива размери, че вече противопоставянето е между системни и несистемни партии.

- Може би хората се умориха от партии и затова се насочват към личности, мислейки, че те имат достатъчно ресурс да направят промяна?

- Да, но дори при мажоритарна система виждам Слави Трифонов да влезе в парламента сам, ако има късмет срещу него да няма изявен политически лидер в района, в който се кандидатира. Едва ли някой от сценаристите му или другите хора с него ще влязат срещу големите политически сили. А малките партии, каквато за съжаление в момента е и Реформаторският блок, са аут от парламента при тази система. И, ако тя се запази - с годините ще бъдат обречени или да изчезнат, или да се вливат към по-големи субекти. Иначе народоприсхологията е такава – хората искат нещо ново и вярват най-много на този, когото виждат по телевизията. Цялата ни държава е изградена на пиар.

- Ще успее ли дясното да се обедини?

- Лично аз съм изключително притеснен и въобще не съм оптимист след поредното оформящо се разцепление в автентичното дясно, защото не мисля, че ГЕРБ имат проблеми, даже напротив. При мажоритарна система в два тура, ако изборите бяха днес, точно те щяха да имат пълно мнозинство. По-скоро ние имаме проблем. Много свестни хора, които не могат да понесат разцеплението, ще се дистанцират от политиката.