Аз ли съм престъпникът с боен арсенал? Полицията взе от работилницата ми зеленясали патрони от Втората световна война и пистолет, който е бил боен по време на Първата световна война, а сега не може дори да гръмне, защото му липсват основни части. Той беше като реликва, дори не може да бъде събран, за да се превърне в оръжие. Това каза пред БургасИНФО дългогодишният майстор по оръжията в Айтос Атанас Косев Атанасов, когото познават всички ловци в района. Преди ден служители от териториален сектор „Борба с организираната престъпност” и от Районно управление – Айтос проведоха акция, при която бяха претърсени дома и работилницата на Косев, след което беше обявено, че в тях са са намерени и иззети 471 броя боеприпаси от различен калибър и боен пистолет „Маузер”, всички незаконно притежавани.

„Аз бях в работилницата, когато на вратата се почука и дойдоха полицаите. Никога не съм крил патроните. Част от тях бяха на видимо място, изложени на рафта като колекция, защото са различни калибри от различни години. Често бяха атракция за посетителите, защото някои бяха наистина стари и вече не могат да се видят такива. Други пък – малокалибрени, бях оставил в чекмеджето с оборота и ги ползвах за проба на ремонтираните оръжия, за да проверявам дали не правят засечки. Махах им куршумчетата. Нищичко не съм крил. Пистолетът „Маузер“ отдвана не може да се нарече оръжие. Той няма ударникови механизми, няма ударна игла. Абсурд е изобщо някога да влезе в действие“, каза Косев. Той не може да си обясни защо е станал обект на полицейска акция. Служителите на реда са претърсвали дори и шкафоовете на съпругата му в дома им, търсейки незаконно оръжие.

„Работя вече 25 години, никога не съм държал оръжие нелегално. В района има още двама оръжейници, но нашата фамилия е най-стара, известна от дълги години. Оръжейници са били и баща ми, и дядо ми. При мен идват ловци и други хора със законно притежавани пистолети и пушки, правя ремонт, за което имам документ, плащам си всичко надлежно – за съхранение, за преглед и ремонт. Задържаха ме, разпитваха ме, а аз не виждам защо.“, каза Атанас Косев. В понеделник той отново ще бъде в полицията и вярва, че старите патрони и древният „Маузер“ няма да му навлекат неприятности.