"Не съм герой, нямах време да мисля за уплаха, просто смятам, че всеки трябва да е готов да помогне на съгражданите си в критични ситуации", това каза студентът Радостин Богданов пред БургасИНФО. Младежът е един от двамата смели приятели, които ще бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас за проявена храброст.

Александър Пеев и Радостин Богданов заслужиха приза, защото задържаха опитен крадец, отмъкнал дамските чанти на две жени в центъра на Бургас. Младежите задържали престъпника, след като откраднал чантата на жена, намираща се в лятната градина на ресторант "Форс". Те хванали престъпника и го предали на полицията. Оказало се, че задържаният 30-годишен мъж е с богато криминално минало, като е излежал присъда "лишаване от свобода" за убийство.

Радостин Богданов е студент четвърти курс специалност „Маркетинг“ във Факултета по обществени науки при университет „Проф д-р Асен Златаров“ - Бургас. Радо говори скромно за постъпката си и твърди, че реакцията му трябва да се приема като нещо нормално в ежедневието ни, а не като геройство, защото е дълг на всеки човек да помага на съгражданите си в нужда.

„Вървяхме с моя приятел към Морската градина и срещу нас видяхме този ром, който бягаше, носейки дамска чанта. Две жени крещяха за помощ след него. Изчакахме го да се приближи още малко и успях да го поваля на земята. Застанах върху него, за да не може той да се изправи. Започнах да викам за помощ, защото мъжът беше доста як и не знаех колко още ще мога да го удържа. Край нас хората минаваха безучастно. Една-единствена жена се отзова и звънна по телефона на полицията. Малко след това цивилен полицай, който случайно минаваше наблизо, ни помогна и тримата заедно закарахме крадеца в Първо РУ, където дадохме показания. Не се чувствам като герой, смятам, че хората трябва да си помагат.



За първи път ставам свидетел и участник в подобна ситуация, но съм на мнение, че всеки трябва да направи и невъзможното, за да помогне. В началото нямах време да мисля за уплаха, видях, че насреща ни тича крадец и казах на моя приятел, че трябва да го хванем. В последствие видяхме, че той има нож в якето, а по-късно разбрахме, че поваленият от нас ром е лежал за убийство. Чак тогава се замислихме какво би могло да стане, че ние също е можело да бъдем негови потенциални жертви“, скромно разказва за подвига си Радостин.

„Много сме горди, че има такъв студент сред нашите възпитаници, че това младо момче е извършило такава доблестна постъпка, нека бъде пример за всички“, коментираха преподавателите на Радостин от университет „Проф д-р Асен Златаров“.

Александър в момента е в София, където е студент.