Наказанието за незаконни автогонки - затвор от 3 до 5 години - не работи заради трудното доказване на нарушението, обясниха депутати от ГЕРБ и БСП в Сутрешния блок на БНТ. Експерти по пътна безопасност предлагат предпочитаните за незаконни авто състезания улици и булеварди да бъдат наситени с контролни камери.

Според най-пресните промени в Наказателния кодекс, участниците в подобни гонки ги грози затвор между 3 и 5 години, отнемане на книжката и автомобила. Според част от депутатите обаче мярката е неефективна, защото:

Георги Свиленски, депутат от ПГ на "БСП - лява България":"Тъй като се оказа доста трудно да се дефинира понятието "гонка". Имаше предложение когато двама човека тръгват едновременно на светофар, с цел единият да стигне по-бързо до следваща точка, но това разбирате, че всеки от нас може да попадне в такава ситуация".Нели Петрова, депутат от ПГ на ГЕРБ: "Тук си мисля, че ще възникват проблеми след това в съдебната система, защото трябва да се докаже след това такава гонка. Адвокатите винаги ще намират вратички да ги измъкват. Всички, които нарушават закона фрапантно, те се отричат от показанията си още на досъдебно производство".

Експертите по пътна безопасност обаче са на друго мнение.

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: "И досега тези неща по някакъв начин са доказуеми. Било то по данни на жители на и около това място, било по данни на зрители, било по данни на самите участници".

И депутати и експерти се обединиха около мнението, че единственият начин за ефективно доказване пред съда на автогонките е чрез камери, поставени на предпочитаните от пътните джигити улици за незаконни авто състезания.

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: "Това да се регламентира, да не се търсят свидетелски показания и прочие, тъй като това са видими случай".

Проблемът е, че поради недостига на бюджетни средства през последните 5 години, МВР не е купило нито една нова камера.