Една от характерните грешки на водачите от Бургас е това, че не ползват мигачи – нито ляв, нито десен“, каза говорителят на МВР в Бургас – Цветелина Рандева пред репортер на БургасИнфо по време на отбелязването на професионалния празник на българската полиция – 8-ми ноември. Към списъка с „геройствата“ на бургаските шофьори могат да се добавят шофирането в средната лента и правилото – който е по бърз, той е с по-големи права на пътя.

Бургаски регион е на върха на класацията по брой на установени нарушители след употреба на упойващи и наркотични вещества, както и на алкохол. Обяснението е, че това е регион, в който има и много приходящи от вътрешността на страната, особено през летния период. Ваканцията обикновено се свързва с отпадане на ограниченията и с по-открит начин на живот. Отпуската, пък и топлото време, предразполагат към един малко по-разкрепостен и свободен начин на живот и всеки си казва - ще изпия една-две чаши, ще седна зад волана, това по никакъв начин няма да наруши възможностите ми като водач. Но за съжаление факт е, че точно такъв тип прояви водят след себе си трайна инвалидизация и дори отнемане на човешки живот. Подари това трябва да имаме безкомпромисно отношение към нарушителите. Затова аз смятам, че е добра санкция пътните полицаи да свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба. Целта на мярката е нарушителят да не се изкуши отново да седне зад волана“, каза още Рандева.

Вниманието на водачите трябва да е повишено и сега – през есенно-зимния сезон, когато трябва да бъдат сменени и гумите на автомобила.

Нещо, което е особено характерно в Бургас и на което всеки от нас е ставал свидетел е, че че при разваляне на времето, дори и при един слаб дъжд, броят на пътните произшествия рязко скача. Ведната може да се разпознае и водачът, който е предизвикал задръстване в планински условия, поради неуменията си да постави вериги за сняг. В 90% от случаите той е от Бургаски регион. Истината е, че ние просто нямаме такива климатични условия, което води до липса на опит при ползването на вериги за сняг и монтирането им. Затова разчитам, че чрез строгите мерки, които се вземат, ние ще изпаднем най-накрая от челната позиция по брой на ранени и на отнети животи, както и по брой на катастрофи, предизвикани от не особено доброто възпитание и липсата на опит от страна на водачит, велосипедисти и дори пешеходците като участници в пътния трафик“, добави Рандева.