Село Свобода, община Камено, което години наред тънеше в забвение, е на път напълно да бъде преобразено. Сегашните изоставени зони, в които грозно стърчат останки от разрушени сгради, а тези, които все още се крепят – са в окаяно състояние, могат да се превърнат в модерна промишлена зона, която да привлича инвеститори. Началото беше поставено днес, когато Общинският съвет одобри предложението на кмета на Камено Жельо Вардунски за обособяване на терен за новата производствена зона. Още повече, че потъналите в боклуци имоти, имат всички дадености за развитие – намират се само на 4 км. от АМ „Тракия“, близо са до областния център Бургас, снабдени са с питейна вода, канализация, метан. Теренът е равен, не крие рискове от наводнения и проблеми при стротелството.

„Там сега има съборено училище, то е частна общинска собственост, а земята – публична, трябва да й сменим статута. Зоната в момента е боклукчийница, имало е терен за тръбопровод, какъвто обаче няма. В района се намира детска градина, която е в оканяо състояние. Преместим ли децата в друга сграда, се оформя промишлен парцел около 20 дка, който е с много добро местоположение“, каза кметът Вардунски. В Общината вече е имало запитвания от инвеститори, интерес проявявали фирми за производство на топлоизолация, лепила и други.

Идеята на общинската администрация е детската градина да бъде преместена в сграда до кметството.

Преобразяването на Свобода няма да свърши до тук. В селото има 9 блока, които са се превърнали в емблема на разрухата. Единият от тях - 7-ми блок, е дори обявен за опасен за живеене. „ Тези стари блокове почти се разпадат, ние трябва да почваме да се замисляме да строим модулни къщи, които са годни за живеене. Там трябва да стане жилищна зона. Така да се обособят и един жилищен, и един промишлен квартал“, добави кметът Вардунски.

Общинският съвет днес даде градоначалникът да изготви предварителен проект за частично изменение на Подробния устройствен план, да се отредят подходящи имоти за промишлено производство, изолационна зеленина, за общински общежития за работници и терен за нова детска градина. Да се направи анализ на съществуващите жилищни блокове и тяхната използваемост.