Агенцията по заетостта подновява набирането на професионални строителни работници за временна заетост в Израел.

Търсят се професионални строителни работници по условията на подписаната Спогодба между Правителството на Република България и правителството на Държавата Израел за набиране и осигуряване на временна заетост на граждани на двете страни.

Документи на кандидати се набират постоянно в дирекции „Бюро по труда” в цялата страна.

Израел търси наши работници за:

кофражисти (индустриален строителен кофраж, дървен кофраж). Разчитането на строителни планове е задължително;

- арматуристи Разчитането на строителни планове е задължително;

- работници по полагане на керамични облицовки по подове и стени;

- мазачи;

Израелската страна е посочила, че кофражисти и арматуристи ще бъдат търсени и наемани с приоритет.

Избраните български работници ще подпишат едногодишен трудов договор с възможност да бъде продължен до максималния срок от 3.5 години, считано от датата на първото им влизане в Израел. В договора ще бъдат отразени всички трудови условия.

Изисквания към кандидатите:

- да са български граждани;

- да са на възраст между 25 и 50 години;

- да не са работили в Израел;

- да нямат родители или деца, които да работят в Израел;

- да не са осъждани;

- да са медицински и физически подходящи за усилена работа в строителния сектор, при израелските климатични условия, включително и за работа на височини и да не страдат от определени заболявания (туберкулоза, хепатит, сифилис, гонорея, СПИН).

Процедура на кандидатстване:

Кандидатите подават в ДБТ по местоживеене следните документи:

- заявление за кандидатстване;

- копие на страницата с личните данни от задграничния паспорт. Ако кандидатът няма задграничен паспорт, може на този първи етап на кандидатстване да приложи лична карта;

- копие на свидетелство за съдимост, издадено за работа в чужбина.

Кандидатите преминават практически изпит за професионални умения по една от посочените специалности и само тези, които положат успешно изпита, продължават да участват в подбора. Компютърна програма за подбор на случаен принцип ще избере 75% от подалите документи. Този избор се извършва в Израел от Службата за населението и имиграцията към Министерството на вътрешните работи в Държавата Израел.

Назначаване на работа:

Българските работници няма да се назначават пряко от израелски строителен предприемач, а ще бъдат наети от Контрактор на работна ръка, лицензиран да наема временно чуждестранни строителни работници. Такива контрактори на работна ръка ще предлагат на работниците заетост към лицензирани и регистрирани строителни предприемачи (ползватели на работна сила), в различни строителни обекти.

Контракторите на работна ръка ще бъдат преките работодателите на българските работници. Те са длъжни да изплащат заплатите им, както и други плащания в съответствие с условията на заетостта им и съгласно колективния трудов договор, който се отнася до строителния сектор.

Заплащане:

Минималната брутна стартова заплата на работник в строителството в Израел е приблизително 1540 USD/месец (1 USD ≈ 3.80 NIS) за изработени 211 часа месечно. Всеки допълнително изработен час над 211 часа се заплаща като извънреден.

Като допълнение към тази заплата, работодателят ще прави месечен депозит в размер на 700 NIS по сметка на работника, която се държи от ПИБА (израелската служба по заетостта). Набраната сума, намалена с банковата такса и данъка, ще се изплаща/превежда на работника при напускането на Израел след приключване на трудовия договор. Набраната сума ще бъде намалявана пропорционално за всеки месец незаконен престой в Израел. Ако работникът остане в Израел повече от 6 месеца след приключване на трудовия договор, губи цялата набрана сума.

Условия на настаняване:

За периода на заетостта на българските работници ще бъде осигурено подходящо жилищно настаняване, което трябва да включва: пространство за спане – не по-малко от 4 квадратни метра на човек и не повече от 6 работника в стая; лично легло и бюфет на всеки работник; отопление и вентилация; приемливо осветление и електрически контакти във всяка стая, студена и топла вода; мивка, работни плотове и бюфет в кухнята; готварска печка, хладилник, маса и столове, перална машина на всеки 6 работника и т.н.

Настаняването може да бъде в каравани и на двуетажни легла.

https://www.az.government.bg/pages/mezhdunarodna-deynost-normativna-uredba/