Ангел Мечев от ж.к. „Меден рудник”, който взел джип „Мерцедес” ML, оставен на ремонт в неговия автосервиз, и прекара 19 нелегални бежанци, е поискал да излезе под домашен арест.

Срещу Ангел Мечев е повдигнато обвинение за това, че на 15.08.2016 г. в Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група от 19 чужденци, да пребивават и преминават в страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използването на лек автомобил, превоз към вътрешността на страната, извършено по отношение на лица ненавършили 16-годишна възраст. Бургаският районен съд намери, че от цифровата квалификация на подвигнатото обвинение се установява, че същото е с по-висока степен на обществена опасност. Санкционната част на нормата предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Бургаският районен съд направи извод, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, още повече, че ако бъде признат за виновен, ще следва да търпи ефективно наказание. Според съда няма новонастъпили обстоятелства, които да обосновават изменението на мярката за неотклонение на Ангел М. Обвиняемият е задържан два месеца и половина и съдът счете, че не е изтекъл предвидения в чл. 63, ал. 4 от НПК срок от една година и шест месеца за продължаване на задържането на Ангел в досъдебното производство.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас.