Шотландски антимюсюлмански активист е участвал в преследване на нелегални имигранти по българо-турската граница и е дарил на организацията Българско народно опълчение "Шипка" екипировка – бронежилетки, дронове и очила за нощно виждане. Това съобщава в ."Дейли Рекърд".

"Това не е политика, това е битка между доброто и злото, черното и бялото. Битка за кръста. Битка за Христос", казва Джим Доусън

Във видеоклип Доусън, облечен в камуфлаж, заявява, че подкрепя "тежко въоръжената българска организация Българско народно опълчение "Шипка". Шотландецът призовава всеки, който може, да дойде и да помага на българската организация. Ако пък е стар - да им прати пари.

Британецът е известен като фанатичен привърженик на забраната на абортите. Той е основател на крайнодясната партия "Първо Британия" (Britain first) и на нейното паравоенно крило "Отбранителна група Британия над всичко", което организира протести пред домовете на мюсюлмани във Великобритания.

Групата е заподозряна за нахлуването в редица джамии. Доусън е бивш високопоставен член на друга крайнодясна партия на Острова - "Британската национална партия", но се отцепва от нея през 2010 г., за да създаде "Британия над всичко". После напуска и тази формация, съобщи bTV.

Доусън е автор на множество клипове, с които призовава дарители от Европа и Америка да подкрепят въоръжаването на антиислямистките милиции в Източна Европа.

В материала, заснет в България, шотландецът напомня, че българо-турската граница е външна граница за ЕС. Той призовава за нейната защита, тъй като "нашествениците бежанци" се стремят да завладеят света.


"Дейли рекърд" нарича членовете на българската паравоенна групировка "гангстери" и посочва, че има доказателства, че Доусън е участвал в лова на бежанци с маскираните и тежковъоръжени български скинхедс.

В един от клиповете си, заснет от България, Доусън казва: "Ние сме на патрул по българо-турската граница и търсим нелегални. Отдадеността на тези момчета (българите от БНО "Шипка") е впечатляваща. Границите на Европа се защитават повече от тези мъже, отколкото от нашите правителства".