Жителите на Айтос днес отбелязват празника на града – Димитровден. Мероприятията започват в 9 часа в православния храм „Св. Димитър“, където ще бъде отслужена празнична литургия. Ще се проведе литийно шествие с иконата на Свети Димитър, както и ще се чуят изпълненията на Представителния духох оркестър на ВМС. Тържествата пред Общината ще продължат в 10 часа с издигане на националния флаг, ще бъде отслужен и молебен за здравето и благополучието на айтоските граждани

В 18 часа започва концертът "Айтос празнува" със специалното участие на МИХАЕЛА ФИЛЕВА и Вокален ансамбъл "ФОРТИСИМО" от Бургас.

Айтос празнува на Димитровден, когато православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през 3 век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Според народните представи от Димитровден започва зимата. Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги.