Шотландски крайнодесен екстремист се присъедини към паравоенна организация, която лови бежанци на границата между България и Турция, съобщи британският Daily Record. Националистът Джим Доусън решил да облече камуфлажна униформа и да се присъедини към БНО „Шипка“ – организация, която публично набира участници в граждански патрули за охрана на българската граница. Фанатичният активист срещу абортите и основател на организацията „Великобритания над всичко“ (Britain First) е автор на серия видеоклипове, в които моли дарители от Европа и Америка да изпратят пари на паравоенната формация.

Освен това Доусън се появи по руска телевизия, за да подкрепи международната организация на антиислямските Рицари тамплиери и крайнодесни групировки в Унгария и други източноевропейски държави. Според Доусън българо-турската граница, която е външна граница за ЕС, е ключова за защитата на Европа от „нашествениците-бежанци“, които по думите му се стремят да завладеят света.

Поддръжникът на Доналд Тръмп се похвали, че е дарил на БНО „Шипка“ бронежилетки, устройства за нощно виждане, дронове и друго оборудване и призовава американски поддръжници на организацията да направят същото. „Намираме се на българо-турската граница и патрулираме в търсене на нелегални мигранти. Отдадеността на тези момчета е много впечатляваща. Границите на Европа се пазят повече от тези мъже, отколкото от правителствата ни“, казва той в споделеното от Daily Record видео.

Според него повечето членове на паравоенната организация са бивши служители от армията и полицията. Те патрулират в свободното си време, въпреки „сериозните опасности за сигурността им“. Наскоро вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че ще бъдат привлечени 1000 прясно пенсионирани военни и полицаи за охрана на границата, като ще минат прегледи за физическа подготовка.

Бившите служители ще бъдат назначени на трудов договор, след като това бе позволено с промените в Закона за МВР. Според новите текстове бившите военни и полицаи, както и цивилни могат да бъдат назначавани на трудов договор за охрана на полицейски имоти и за охрана на границата. Плановете са те да се включат в патрулите по охрана на границите с Турция, Гърция и Сърбия, откъдето минава най-големият поток на нелегални мигранти. Ще имат право и да задържат преминаващите нелегално през границата, но след това ще викат истински полицаи, които да осъщесвят ареста. Според закона назначените на трудов договор няма да имат оръжие.

В друго видео той разказва на маскираните българи, че когато дядо му се е раждал, България все още е била част от Османската империя и се е управлявала от мюсюлмани.

„Сега те идват отново. Спомнете си, че силите на исляма някога стигнаха чак до Виена. Днес такива хора има и в Шотландия, а още от тях продължават да прииждат. Тук не става дума за политика, а за битка между доброто и злото, бялото и черното. Битка за кръста и за Христос“, обяснява националистът.

Доусън призовава и други европейци да дойдат в България и да тренират с БНО „Шипка“. По-рано тази година шотландецът участва в патрул на Рицарите тамплиери по границата между Унгария и Сърбия и организира срещи със забранената неонацистка организация Magyar Önvédelmi Mozgalom.

Наскоро името му се появи в доклад за най-опасните екстремисти в Европа, в който са посочени 920 активисти от 22 държави. Сред тях е норвежецът Андерш Брейвик, който уби десетки младежи по време на летен лагер./ureport.bg