Откритото златно тракийско съкровище в местността „Силихяр“ край Приморско е уникално, защото имаме ясно изразен стил на местен майстор. Стойността му е висока, защото е изключително произведение на изкуството, това не е просто злато като материал. То има и много високо историческо значение, защото никой не е очаквал в този район да излезе находка в такъв мащаб. Досега подобни ценности се откриваха в Северна България, тук - нямаше. Масовите, които бяха намирани, са сребърни и в единични бройки. За мен това съкровище превъзхожда всички досега, защото е важен всеки детайл от изработката. Това каза директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов днес, когато в препълнената зала на културната институция беше показано откритието. Той и кметът Димитър Германов представиха съкровището официално, както БургасИНФО вече съобщи (ВИЖ ТУК).

„Подобни комплекти от златни апликации са били притежание на най-богатите и знатни аристократи. Украсите на главите на конете са били използвани само при тържествени моменти от живота на траките. В гробовете те били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното или като гробни дарове, символизиращи изпращане на животното при господаря му. Като оригиналност на елементите съкровището от Приморско издава авторството на местен майстор, авторски продукт с висока степен на инвидуалност. То е ярка илюстрация на местната тракийска култура, свидетелства за богатствата и начина на живот на тракийските династи“, добави Пантов.

Местността „Силихяр“, в която се намира тракийската могила, е на 7 километра от Приморско. В нея най-вероятно е прогебан тракийски династ, който е управлявал тази територия. Съкровището е от 320-280 година преди Христа. „Идеята ни е да свържим обектите, които разкопаваме вече две години. Може чрез екопътеки да се стига до тях, да стане съчетание от културен туризъм и туризъм, за да има България по-различна визия, освен чалгата и алкохола“, добави Пантов.

Кметът Димитър Германов подчерта значението, което Община Приморско отдвана на културно-историческото наследство.

„Това е плод на петгодишна работа. Когато в началото на 2012 година анализирахме ситуацията в Приморско, установихме, че културно-историческото наследство беше неглижирано, беше оставено настрани. И давайки ми информацията, че има възможности чрез изследвания да потърсим находки, решихме да предприемем действия в тази посока. Това е изключително много работа и сериозно финансиране. Преди месец бях казал, че община Приморско ще бъде презентирана по туристическите борси, като единият от акцентите беше – културно-историческото наследство на Бегликташ. Някои хора си позволиха да коментират, че след като Приморско има плажове, за какво му трябва история. Но тя е необходима, не само да я покажем, но и защото носи приходи от туризъм. Много от вас са ходили в Италия и Испания и знаят как е там. Всичко, което е открито тук може да се превърне в привлекателен комплекс. Това, което има тук, ние сме длъжни да го покажем, за да може да презентираме историята, която е на наша територия!“, каза кметът Димитър Германов.