Около 30 бургазлии, сред които и деца, извиха тихо хора на площад „Тройката”. Инициативата е на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Хорото, което е емблематично за филма „Време разделно“, е без музикален съпровод.

„Искаме да подкрепим българите от Пловдив, на които им беше забранено от зам.-кмета да играят хоро, както и да повдигнем български дух. Също да покажем, че българските традиции са живи в Бургас“, заявиха от ОЗБГ.

"Тук сме да подкрепим България и българските граждани в правото ни да изпълняваме най-националния танц за България - хорото, където пожелаем и с най- голяма гордост", каза една от участничките в тихото хоро Гергана Стоянова. Организаторите обещаха, че тихото хоро ще се играе и идната неделя, отново от 11 часа на площад "Тройката", и ще бъде изпълнявано всяка седмица.

Припомняме, че в началото на септември, Пловдив - европейската столица на културата за 2019-а, влезе в новата българска история с първото след Освобождението на България от османско робство тихо хоро. На площад "Централен" в града под тепетата стотици българи играха право хоро в пълна тишина.Тихото хоро беше знак на протест срещу решението на община Пловдив организаторите на неделната проява "Хоро за хората" да не се събират в Цар Симеоновата градина.