Около 25 млн. лв. годишно е оборотът от любителския риболов у нас. Това съобщи Румил Лачев, експерт към Български ловно-рибарски съюз пред „Монитор“. Той уточни, че точна статистика за приходите в сектора няма за разлика от други европейски държави. В постъпленията влизат както парите за ловен билет, така и допълнителни харчове за въдици, макари, влакна, куки, захранка и стръв. По-точна статистика и отчетност има в приходите от риболовни билети, които се издават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От началото на годината до края на септември 2016 г. са издадени 200 хил. билета, постъпленията от тях са 2,214 млн. лв.

За сравнение през миналата година приходите са били 2,986 млн. лв., които са събрани от повече от 216 хил. издадени билета. Информацията на ИАРА показва, че най-голямо търсене на билети има в началото на годината. Обикновено любителите търсят документ с валидност една година. Според Румил Лачев у нас има над 300 хил. любители рибари, а сдруженията им в страната за повече от 150. Отделно съществуват много клубове, които са свързани със спортния риболов, с които организациите в сектора стават над 200.

България е една от най-бедните страни на риба и рибни ресурси в Европа, твърди още Лачев. В последните години популациите у нас драстично са намалели. Причините за това са много, като една от тях е глобалното затопляне, което оказва негативно влияние. Освен това в последните близо 10 г. се наблюдава бурно развитие на всички водорасли и растения. Заради тях намалява кислородът във водата, от което страда рибата и, разбира се, изчезва. И не на последно място е бракониерството, което е сериозен проблем в сектора.

Положителното е, че рибата се размножава много бързо и за 2-3 г. популациите могат да се възстановят.

Но за това е нужно по-добро стопанисване и зарибяване, твърди Лачев.

Малкото видове риба и липсата на трофейни екземпляри карат българите да ходят на излети в други страни. Любителите се организират основно през форумите и в социалните мрежи. Но има и специално създадени платформи за споделени риболовни излети.

Сред най-предпочитаните дестинации са Гърция, Турция и Сърбия.