30-те протестиращи сподвижници на Петър Низамов – Перата изразиха своето недоволство не само срещу мигрантите, но и срещу самите бургазлии в центъра на морския град.

„Прост народ, слаба държава” и „Събудете се, роби”, крещи през мегафон един от протестиращите. Участниците в протеста изминаха разстоянието от Съдебната палата до сградата на Общината, но не повлякоха след себе си така желаното множество.

Причината за слабото присъствие е очевидна, тъй като Перата се опита да предизвика интерес към този протест с твърдение, което дори за редови бургазлии изглеждаше по-скоро като опит да легитимира себе си, отколкото да защитава реална кауза. Той упорито, в долнопробно заснето видео, кръжейки около едно от най- елитните училища в Бургас, което се намира в сърцето на най-оживения и предпочитан ж.к. "Лазур", твърдеше, че там ще се обособява бежански център. Думите му, без никакви основания, бяха категорично опровергани. Събитието в центъра на Бургас също беше рекламирано на основата на тази лъжа, пусната от самия него - че ще има бежански център. Очевидно обаче хората не повярваха в поредните му изцепки, а на тях се вързаха най-върлите му привърженици, вероятно от времето, когато той беше познат като лице от криминалните среди, а днес се преквалифиицра като "защитник" на границата.

Припомняме, че той всъщност е обвиняем по делото за видеото за връзването на мигранти със "свински опашки". В обвинението обаче има любопитен текст, в който явно се казва, че Перата, заедно със своите съмишленици, се е опитал да търси у чужденците мобилни телефони и други ценности.