На един голям и много модерен за времето си кораб, построен през 1979 г. като SCANDINAVIA по датския проект Challenger от Kockums Varv AB. Швеция.

Любопитно е, че са били построени три еднакви кораба от същия клас (Challenger) – Скандинавия, Ариадна и Зенобия. Зенобия се обръща и потъва по време на първия си рейс през 1980г. на около 2км от Ларнака, Кипър, на дълбочина от 42м. Днес останките на кораба са популярна дестинация за водолази. В YouTube може да видите останки от кораба от филмчета на гмуркачи.

Скандинавия и Ариадна са закупени СО „МАТ” и преименувани съответно на Царевец и Трапезица.

Ето и биографията на кораба, чиято част е свързана със заснемането на борда му на серийния приключенски сериал отпреди 30 години.

_tzarevetz_scandinavia_color

На 26 юни 1981 г. в град Копер (тогава във СФРЮ) е вдигнат родния трибагреник на моторен кораб „Скандинавия” (по-късно, от 23 декември 1981 г. – „Царевец” – TZAREVETZ – IMO 7814462), първият български кораб тип „ро-ро” закупен от СО „МАТ”.

Експлоатацията му е поверена на екипаж от Параходство БМФ с капитан Живко Гаврилов и с главен механик Димитър Христов.

БМФ предоставя екипажи на СО-МАТ от резервния състав на собствените си фериботи – високо квалифицирани командни и изпълнителски кадри в обслужването на кораби – скандинавска корабостроителна продукция. Така се предотвратяват банкови неуредици или користни замисли на корабособственика – продавач, за получаване на неустойки от евентуалното закъснение за отплаване по разписание. Въпреки че българският екипаж е допуснат да се качи на борда само два часа преди определеното време за отплаване, „Царевец” наистина напуска пристанището по разписание.

В търговския флот на България корабът „Царевец” служи до 1988 г., след което е продаден на британска фирма, която го преоборудва в пътнически ферибот.

brosen_wawel

Под имената „Fiesta”, „Fantasia”, „Stena Fantasia” фериботът плава в Ламанша.

През 2005 г. в Гданск е ремонтиран основно и плава в Балтийско море под полски флаг с името „Wawel”. Под това име корабът плава и до днес. Трапезица се пенсионира през 2009-та и е изпратена за скрап в Индия през 2011г./socbg.com