Според нов регламент за пътните такси се предвижда премахване на тол таксата и оставяне само на действащата в момента винетка. Това става ясно от проект на постановление за отмяна на настоящата наредба за пътните такси и приемането на изцяло нова наредба. Тя е публикувана за обществено обсъждане със срок до 31 октомври.

Мотивите на регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за промените са, че нормативите трябва да се съобразят с промените в законите от 2008 г. насам. Старата наредба предвиждаше тол такси с бариери във варианта от 2008 г., когато се обмисляше концесия на магистрала "Тракия", а това отдавна не е актуално, обясниха от АПИ. С последните промени в закона за пътищата се налага хармонизиране на подзаконовата нормативна уредба, пише в. „Сега“.

Както е известно, държавата обяви поръчка за електронна система за събиране на пътни такси, която предвижда леките автомобили да плащат електронни винетки, а тежкотоварните - тол такси. В момента обаче процедурата по избор на изпълнител на системата е обжалвана и се чака решението на КЗК. Едва след като е ясно в детайли каква ще е тол системата, ще се уреди нормативно плащането за изминато разстояние.

Поради тази причина към момента в наредбата остава само винетката - седмична, месечна и годишна, както досега.Глобите също остават без промяна. Ако шофьор на лека кола е без стикер, санкцията е 300 лева.

В проектонаредбата остава и възможността правителството да избере концесионер, който да оперира електронната система.