Тихо хоро ще се вие на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас тази неделя, 11 часа. Инициативата е на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Хорото, което е емблематично за филма „Време разделно“, ще бъде без музикален съпровод. То ще продължи 1-2 часа, като през това време ще се вее българското знаме, съобщиха организаторите.

„Идеите ни са да подкрепим българите от Пловдив, на които им беше забранено от зам. кмета да играят хоро, както и да повдигнем български дух. Искаме и да покажем, че българските традиции са живи и в Бургас. Всеки един гражданин е поканен да се включи. Който има носия, може да дойде с нея. Заповядайте, за да се съберем колкото се може повече хора и да покажем, че българщината е жива!“, заявиха от ОЗБГ.

Припомняме, че в началото на септември, Пловдив - европейската столица на културата за 2019-а, влезе в новата българска история с първото след Освобождението на България от османско робство тихо хоро. На площад "Централен" в града под тепетата стотици българи играха право хоро в пълна тишина.Тихото хоро беше знак на протест срещу решението на община Пловдив организаторите на неделната проява "Хоро за хората" да не се събират в Цар Симеоновата градина.