Това пише немското списание Шпигел за изнесеното обучение на Медицинския университет София в Кьолн.

Приемът е без изпит на принципа който дойде първи на масата, той се храни, който дойде първи е приет. Единствено условие за прием: диплома за средно образование, оценката е без значение.

100-те места за следване, които се предлагали за този зимен семестър, били раздадени бързо, въпреки сочните учебни такси от 13 600 евро за първата академична година плюс още 13 600 Евро "посредническа такса"
В Медицинския университет в София постъпват само 1000 евро учебна такса от изнесеното обучение. Останалите пари се разпределяли от посредниците. Основният от тях е 25 годишния Хендрик Лол. Лол създал за целта своя фирма ШудиМед и е наел сграда, в която да се извършва обучението.
Имал проблем с анатомията. Ако зависело от Лол, студентите в Кьолн би трябвало да правят и дисекция на трупове. Затова обаче наемодателката трябвало да получи разрешение от Община Кьолн, за да може в нейната сграда да се работи с трупове. Но тя не иска. Ако това не стане, Лол вече е измислил нещо:
"Познавам един погребален агент в Бергиш Гладбах, той е много иновативен, можем да правим това при него."
Труповете щели да се получават или от МУ София от България или от САЩ. "Те струват само няколко хиляди евро."
Проблемите, обаче се оказали далеч по-сериозни от погребалната агенция. Оказало се, че центърът за обучение в Кьолн изобщо няма издадено законно разрешение за дейност, нито от българска нито от германска страна.
На платилите по 27 000 евро „студенти” е предложено да учат в България или да изчакат, защото след 6 месеца всичко щяло да се уреди.
Разочарованите „студенти” показват яда и отчаянието си в един онлайн-форум: "На нас това ни се стори доста съмнително, но се оставихме да бъдем убедени и пропиляхме голяма сума пари", пише един. Една друга пострадала: "Супер тъжна и потресена съм. Какво трябва да правя сега? Нямам място за следване в никой друг университет, защото се доверих на ЩудиМед. Никога не съм искала да ходя в София."
Дали, ако се откажат от договора за следване могат да си получат парите обратно не е ясно. "Ние сме само посредник", казва Лол.
Източник: czpz.org