Доктор Иван Вуцов бившия шеф на отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, който е подсъдим в три дела заради фалшивата си диплома по кардиология, е бил защитаван от адвокат, лишен от права. Столичният адвокат Иван Миланов Лазов е защитавал Вуцов в съдебно заседание на 8 юли, когато е бил със спрени права, съобщи БНР.

Проверка в архива на Софийския адвокатски съвет показала, че на свое заседание от 17-и май тази година съветът е лишил адвокат Лазов от правото му да упражнява професията за срок от три месеца. Решението е във връзка с наказание, наложено от Висшия дисциплинарен съд по дело от 2016 година. Мотивите са, че на две заседания на Районния съд в Стара Загора, адвокат Лазов се е държал арогантно в съдебната зала с присъстващите свидетели и е използвал неприсъщ на позицията му жаргон.

Доктор Иван Вуцов е подсъдим в Софийския районен съд за документно престъпление от септември м.г. Обвинението е, че на 29 март 2015 г в Ректората на Медицинския университет в София, при условията на посредствено извършителство, чрез сестра си, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – свидетелство за призната специалност по кардиология.

Преди два месеца Районният съд в Стара Загора даде ход и на друго дело срещу лекаря, по което той е подсъдим за използване на фалшивата диплома. Делото започна въпреки искането на защитата то да бъде прекратено, тъй като имало идентичен процес и в Софийския районен съд (СРС).

В Районния съд в Стара Загора беше внесен и нов обвинителен акт, според който 55-годишният Вуцов ще бъде съден за упражняване на професия без правоспособност, за което Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.