Собствениците на апартаменти и обекти във всички видове сгради в Поморие ще бъдат длъжни да извеждат конденза на климатиците, за да не капят по тротоари и стълбища. Предвижда се промяната да бъде включена в Наредбата за опазване на обществения ред в общината. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местния парламент.

В звеното „Обществен ред и сигурност“ са се получили оплаквания от граждани от капещи климатици. „Това създава предпоставка за инциденти – подхлъзване, както и оттичането върху преминаващи граждани е нехигиенично и неприятно за тях“, мотивират се от общинската администрация.

Точният текст на новата разпоредба ще бъде:

„Собствениците или ползватели на апартаменти или обекти в жилищни и и административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и фирмите, извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации са дължни да отведат конденза, отделящ се от отоплителните и климатични системи, които са монтирани в жилищни блокове, кооперации, административни сгради, обествени и здравни заведения и други такива чрез съответни инсталации, така че да не се оттичат върху стълбища, подходи, тротоари, проходи и други площи за движение на граждани“.

За нарушителите ще бъде предвидена административна санкция.