Старият Бургас нямаше да е същия без една от най-романтичните си сгради – тази на ЖП гарата и нейната часовникова кула. Още след построяването й през миналия век, гарата се превръща в един от символите на проспериращия Бургас.

„През 1903-1904г. е изготвен напълно проектът за нова гара, която по план трябвало да се строи до новото пристанище. Създателите са мислили мащабно и са проектирали сграда, която става входна врата на Бургас, визитка и емблема, успешно съчетала стила модерн с елементи на барока и сецесиона. Часовниковата кула, сводестите куполи, архитектурните детайли и украсите създават цялостния й внушителен облик”, каза за BurgasINFO изследователят Митко Иванов.

По онова време бургазлии със задоволство узнали, че сградата: „Ще бъде една от най-модерните и последна дума на архитектурното изкуство” и най-важното, че ще бъде по-голяма от софийската гара.

Проектът за ЖП гарата е на архитектите Кирил Маричков и Никола Костов, които създали идентичен проект и за варненската гара. Авторското ръководство е на арх. Никола Костов, а техническото на арх. Светослав Славов. От архитектурна гледна точка ЖП гарата е монументално здание със сполучлив Г-образен план. През 1908 г. е поставен първият камък в основите. Бургаският обект се ръководел от арх. Никола Костов. След прекъсвания, едва на 1 април 1922г. редовното строителство е възстановено. Работата била възложена на предприемача Младен Димитров с технически ръководител бургаският арх. Светослав Славов. Гарата е откривана поетапно през 1923, 1927 г., а през 1929 г. е поставен часовникът на кулата. Козирки и довършителни работи се правят още близо 20г. Много бързо тя става един от символите на града през ХХв., а несъмнено е приемана като такъв и в наши дни, особено след обновяването й наскоро.