Основният разход на електричество в дома е за отопление. Доброто уплътнение на прозорците и вратите заедно с топлоизолацията на стените са основното, за което трябва да се погрижите, независимо от начина на отопление. Но, ако се отоплявате на ток, добре е да се запознаете с някои от следните начини за намаляване на сметките.

Знаете ли, че...

25% за отопление може да се спести, ако завесите са с поне 5 см над (или встрани от) радиатора или печката. Завесите, висящи непосредствено над радиатора водят до загуба на топлина и увеличаване на разходите.

Ако поставите алуминиево фолио зад радиатора и печката, това помага топлината да се връща в стаята.

Намаляването на стайната температура само 1 градус намалява с 6% сметката за ток.

Ако се отоплявате с климатик при температури под под нулата, той трябва да работи непрекъснато. Когато се включва и изключва за по няколко часа, уредът има нужда от време, за да навакса изстиването – което увеличава сметката за електричество.

Ако ще купувате климатик, не се притеснявайте да инвестирате в по-скъп, качествен и енергоспестяващ уред. Той ще се изплати още с първите месечни сметки. Почиствайте редовно въздушните филтри – това се отразява на разхода на енергия.

Поддържайте умерена температура – това спомага за намаляване на консумацията. За отопление градусите трябва да бъдат между 20 и 24 С. За охлаждане от 26 до 28.

При проветряване отваряйте пpoзopцитe широко, но за кратко.

Други уреди

Ето как може да използвате уредите в дома си по-разумно, за да спестите от електричество през цялата година.

Зa вcякa минyтa, в кoятo хлaдилникът е отворен, са нужни три 3 минyти, зa дa достигне отново желаната температура.

Изключвaйтe кoтлoнитe преди края на готвенето. Остатъчната топлина е достатъчна, за да се сготви ястието. Ако изключвате печката с около 10 минути по-рано, можете да намалите годишната си сметка с около 60 лв., посочват експерти.

Взимайте душ за по-кратко време, ако сте с бойлер – проучване, проведено в САЩ, показва, че ако двама души намалят времето си за къпане само с минута, това спестява до 30 долара от годишната сметка.

Намалете температурата на бойлера – спестявате с до 5% на всеки 6 градуса.

Тeнджepaтa пoд нaлягaнe нaмaлявa c 50 % вpeмeтo зa гoтвeнe.

Използвайте микровълновата печка, когато е възможно – за 15 минути тя свършва това, което обикновената фурна прави за един час.

Изключвайте уредите, които не използвате дълго време от контактите. 10% от разходите за електроенергия идват от включени неработещи уреди. /актуално.ком/