Най-силният мъж на Америка е българина Димитър Саватинов от Гоце Делчев. В България е работил като охрана по заведенията. Първо в Гоце Делчев, а след това заминал за София, където колегите му предложили да работи в цирка. Дмитър в началото се сепва, защото мисли, че трябва да бъде клоун. Все пак решава да пробва. Неговата задача била да стои в основата на пирамида, на която се качват 4-5 човека, а той балансира с тях. Така през 2006 година цялата трупа получават предложение да заминат за Америка и да работят в най-големия цирк - US Ringling Circus.

Първите му стъпки със силовия спорт започват през април 2007 година, когато гледа по телевизията състезание за силни мъже в Ню Мексико. „Не ми се стори, че правят невъзможни за мен неща. Така на следващия ден без да съм тренирал направих опит да повторя това, което гледах и се получи. И реших да се пробвам. Участвах в състезание по силов трибой и го спечелих в моята категория. Видях, че американският рекорд да клекнеш и да се изправиш с тежест е 330 кг. След 6 месеца в Чикаго направих клек с 353,5 кг, което бе рекорд за аматьори“ разказва за началото на своята кариера Димитър.

Победата в категория „клек“ го ентусиазира още повече по силовият спорт и това дава началото на неговата кариера като професионален спортист. Няма любима дисциплина, но признава, че най-много му допада дъмбела и тягата. Състезава се в различни щатове, взима призови места и това го класира за по-големи състезания, като най-престижното, а и най-трудно достъпното от тях е “Най-силният мъж на Америка”/”America’s strongest man“.

Димитър има 5 американски рекорда, 3 световни рекорда в категория „дъмбел“ и две американски титли. Но за него тези постижения са очаквани. Казва, че всеки ден тренира усилено, за да стигне още по-далеч. Твърди, че лесна победа няма. За всяка една титла той влага 24 часа работа всеки ден. Изправя се пред много лишения, много трудности, но всички те си заслужават на финала. Димитър е много земен човек. Казва, че това, че е достигнал върховете на американския силов спорт не го кара да се чувства по-ралично от времето, когато е живял в Гоце Делчев. Голяма чест е за него, че хората го сравняват с великия Дан Колов.

Зад всеки “голям” мъж, стои една силна жена. „С жена ми се запознахме в цирка, тя също работеше там. Нещата се случиха и вече 9 години сме заедно. Тя се казва Кет и е един от хората, които са неотлъчно до мен във всеки един момент. Без нея нямаше да се справя толкова добре. Подкрепата й е огромна, за което й благодаря!“, разказва с любов за съпругата си Димитър.

Като съвет към младите спортисти медалиста казва, да не се изкушават да посягат към забранените неща. С неговият приятел Крум Томчев са разработили методика, която доказва, че може и без тях. Надява се един ден да я приложат и в България, за да съхранят здравето на младите. А към всички българи Димитър отправя следното послание: Да бъдат живи и здрави и никога да не се отказва от своите мечти, дори, ако някой им каже, че няма да успеят!




По материали от your.chujdozemec.com