Тя е чаровната Борислава Видева, която може би сте виждали в ролята на кондуктор в градския транспорт на Бургас. Младата дама опровергава всички онези жени, които често се оплакват че покрай работата си, грижите за семейството и по-специално за децата, домакинството, не им остава време за спортни занимания, които повдигат духа им и укрепват здравето им. Спортът за Борислава е втората страст в живота й, след грижите за прекрасния й син. Като всяка българска жена на 34 години и тя ходи на работа, върти домакинство, но въпреки, че става в 3 през нощта за първата си смяна като кондуктор в градския транспорт, няколко пъти седмично отделя време за това, което я поддържа силна и здрава – бягането.

„Моят съпруг е този, който ме запали по бягането. Това стана преди десет години. Преди това не съм и мислила да се занимавам активно със спорт. Тогава бях в майчинство. А той беше маратонец. Аз започнах с кратки тренировки, по малко. Но само три години по-късно пробягах полумаратона на гребния канал в Пловдив. Това беше и първото ми състезание, на което се явих. По това време най-дългите ми тернировки бяха по маршрута от моста в Бургас до Сарафово и обратно“, разказва за първите си стъпки към големите маратони Борислава пред БургасИНФО.

Активно е започнала да ходи по състезания от пет години. Спомня си маратонната обиколка на язовир Батак с дължина 46 километра, където успява да измине дъгия маршрут за 4 часа и 40 минути. Това я вдъхновява да продължи. Освен в Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и други български градове, е бягала и в Одрин.

Горда е с 20-те спечелени през годините медали, като с последните от тях извоюва в два последователни дни – единият в Бургас, а другият в София. В Бургас се включва в бягане преди няколко дни. За него Борислава разказва, че е било по-скоро тенировка към последващият голям маратон в София. В Бургас маршрутът е само 4 километра, но се бяга бързо, почти спринтово. Тази година е спечелила второ място, има и награда. Без време за възстановяване и почивка, но пък пропътувала 300 километра, на следващия ден ентусиастката се влючва в 42-километров маратон в София. Има участници от цял свят, сред които професионални бегачи, спортисти от национални отбори, дори кенийки. Сред почти 40 бегачки Борислава се класира на гордото 20-то място, което е голямо постижение за непрофесионален бегач на такова мащабно състезание. Това е и нейният личен рекорд – 42 километра изминати за 3 часа и 55 минути. Дори е успяла да подобри времето си с 5 минути.

„Харесва ми да бягам. След тренировка се чувствам много добре както физически, така и емоционално. Бягането ме ободрява. Носи ми удоволствие. Трудно е да се поддържам във форма, след като ходя на работа, гледам дете, имам и домакински задължения, но с много воля и желание успявам. Съпругът ми също много ме подкрепя. Той ме отменя, когато се подготвям за състезания, а и не само тогава – пуска пералня, мие чинии, гледа детето. Обикновено тренирам четири пъти седмично. Не спазвам специален режим на хранене, но консумирам само черен хляб и не си позволявам повече от две филии на ден. Не употребявам стимуланти, след тежки тренировки се възстановявам с качествена почивка, а преди състезания гледам да не се натоварвам много – правя по 7-8 километра лека тренировка, не трябва да се измарям нмого, защото все пак работя, а време за възстановяване няма“, издава тайната на успеха си Борислава.

Бягането, обаче не е единствената й спортна страст. Две години е тренирала футбол и също така е активен колоездач. За нея не е проблем да измине разстоянието от 110 километра от Бургас до Звездец и обратно с байка. Мечатата и е да участва в триатлони. Затова сега се е записала на уроци по плуване. Надява се да напредне бързо, за да сбъдне и тази си спортна мечта. А ние и пожелваме успех!