“Промяната” е най-голямата социално отговорна инициатива на Фондация “Промяната”, която работи за създаването на по-добър свят за децата и за подкрепа на техните права. Програмата има за цел да подобри живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи, които вярват, че всяко дете е уникална личност със свои права и потенциал, които трябва да се реализират тук и сега, и им подпомага да осъществят идеите си на практика.

С помощта на “Промяната” Сдружение „Онкоболни и приятели“ в Бургас през лятото на 2016 година изгради дневен център за деца с програма за справяне с емоциите чрез работа с психолог и арт терапевт, изграждане на здравна култура и ранна превенция.

В сдружението добре знаят колко е нужна психологичната подкрепа за справяне с кризата в отношенията, породени от страха от диагнозата или преодоляване на загубата на близък. Това важи с още по-голяма сила при децата, които невинаги знаят какво се случва, но безпогрешно улавят емоционалното напрежение и проблемите в къщи. Изразяват притесненията си различно – с неприемливо поведение, с депресивни състояния, с физически симптоми. Програмата предлага пространство, което зачита емоционалните потребности и откликва на необходимостта да се споделят емоциите. Арт терапия помага за преодоляване на травмите от случващото се с любими хора, за разбиране и приемане на промените в семейните отношения. Работата в група развива комуникативност и умения за по бърза социализация, разкрива нови качества и способности по пътя на себепознание и личностно развитие.

Програмата е насочена към деца и родители, като работи с децата в групи, водени от специалисти (психолог и арт терапевт). Има възможност за индивидуални консултации с психолог и фамилен консултант, по конкретни заявки на родители. Важна част от работата е обратната връзка със семействата. Заниманията се провеждат всяка събота от 11 часа в офиса на Сдружението на булевард „Демокрация” 104 А. Участието в програмата е безплатно и е отворено за всички деца от Бургас, които имат желание да се включат, защото когато си объркан и ядосан или се страхуваш, е важно да знаеш, че някой е готов да те подкрепи, да ти вдъхне кураж, да ти подари надежда и желание за усмивка.