22-годишния сириец Джабер ал Бакр бе арестуван в Лайпциг по подозрение в тероризъм. Мъжът е подготвял атентат срещу едно от берлинските летища, съобщава „24 часа”. Той е бил наблюдаван от разузнаването от септември, след като службите на САЩ и Франция са подали сигнал на германските си колеги за готвен атентат срещу инфраструктурни обекти в Германия. Първоначално Джабер ал Бакр е смятал да атакува влакове, но после е променил плана си и е подготвял да взриви някое от берлинските летища – „Тегел“ или „Шьонефелд“.

В събота при голяма полицейска акция в град Кемниц сириецът успя да избяга и бе обявен за национално издирване, а полицията публикува снимките му и молба на немски, английски и арабски всеки, който го разпознае, да подаде сигнал. Сирийските бежанци в Германия също разпространили сигнала във фейсбук страницата си, с която си оказват един на друг помощ. Информация за атентатора е имало и в антиислямистки вестник, издаван в Германия.

Именно това е помогнало сириецът да бъде заловен от свои сънародници, стана ясно вчера. Той се е свързал с трима сирийски бежанци в интернет, като ги е помолил да му осигурят подслон. Казал им, че току-що е пристигнал в Германия. Те го поканили в своя дом в Лайпциг. Докато бил у тях, един от сирийците видял снимките му във фейсбук и предупредил съквартирантите си. Когато гостът поискал един от тях да подстриже косата му, те вече се уверили, че става дума за същия човек и той се крие. Повалили го на земята и го вързали с щепсели от контакт, тъй като нямали въжета. Джабер им предложил 1000 долара и 350 евро, ако го освободят, но те не се съгласили. Полицията незабавно пратила спецчасти към дома на бежанците и заварили там атентатора овързан и с разкървавена уста. Атентаторът е имал контакт с Ислямска държава и е подготвял ударите по техни указания, съобщиха властите, съобщава "24 часа".