След внесен протест на Районна прокуратура Бургас, Окръжният съд в измени определената мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер от по 1000 лв. спрямо Ангел Ангелов и Ерол Сюлейманов в „задържане под стража“.

Ангел А. е обвинен за това, че на 01.10.2016 година в гр. Бургас, по бул.„Тодор Александров“, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група от 5-има чужденци, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Той ги превозвал към вътрешността на страната с лекотоварен автомобил „Крайслер“.

Ангел А. е осъждан с влязла сила присъда на Софийски районен съд (от 2013г.) , за извършено престъпление против паричната и кредитната система /по чл.249 ал.1 от НК/, за което му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от четири години. Деянието, предмет на настоящото досъдебно производство, е извършено в изпитателния срок на условното осъждане, което сочи за една установена трайна престъпна деятелност у обвиняемия.

По същия начин Окръжният съд измени и определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 1000 лв. спрямо Ерол С. в „задържане под стража“. Той е обвинен за това, че противозаконно подпомогнал група от 16 чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Той ги превозвал с лекотоварен автомобил, марка „Мерцедес“.

Ерол С. е осъждан с влязла в сила присъда на Софийски районен-съд (от 2015г.), за извършено престъпление против интелектуалната собственост /по чл. 172б, ал. 1 от НК/, за което му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Деянието, предмет на настоящото досъдебно производство, е извършено в изпитателния срок на условното осъждане, което също сочи за една установена трайна престъпна деятелност у обвиняемия.

И Ангел А. и Ерол С. са обвинени в извършването на тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Определенията на Окръжен съд –Бургас са окончателни.