Издигат паметник на Симеон Велики в Поморие

Паметник на цар Симеон Велики да бъде издигнат в Поморие, предлага Ротари клуб. По този начин достойно ще бъде отбелязана 1100-годишнина от битката при Ахелой, която ще се чества през 2017 година.

Вече има изготвен идеен проект, който беше представен от президента на клуба Петко Георгиев пред общинските съветници по време на последното заседание на Общински съвет Поморие.

Според предложението, паметникът ще бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище с диаметър 40 метра, на пътя между Ахелой и Каблешково. Отсечката е част от новия проект за строеж на път Поморие - Слънчев бряг, който ще започне до края на годината.

Идеята на Ротари клуб - Поморие е монументът да бъде поставен именно там, за да напомня на всички преминаващи за величието на цар Симеон І и епичната му битка с византийския император Константин VII и военачалника Лъв Фока.

„Обсъждането на проекта, финансовата рамка и реализацията му ще бъде първата задача на новия Художествен консултативен съвет, който ще заработи в края на месец октомври", каза кметът на града Иван Алексиев.