Десет пожарникари от Първа иВтора РСПБЗН- Бургас и Несебър бяха отличени днес за борбата си с огнената стихия това лято в района край Изворище, Банево, Рудник, Лъка, както и край Несебър. Наградата е за проявен висок професионализъм, съобразителност и себеотрицание.

Отличените огнеборци са Диян Иванов, Станимир Русев, Иван Петров, Никола Недялков Стефан Ташев, Атанас Кавръков, Петър Петров, Станислав Янев, Стойко Златинов и Марко Баджев.

„Бях на пожара в землището на село Изворище. Професията ни е такава, че трябва да харесваш едно нещо, да го обичаш, за да вършиш. Ние си обичаме професията, нямаме страх. До тогава степен сме свикнали в огъня, като влиза вътре – човек е пречупен. Аз съм 20 години в професията. Екипността е най-важното нещо, да знаеш човекът до теб какво върши. Трябва да мислим заедно, да разчитаме един на друг. Беше хубаво наградата да беше за всички. За нас е добре, че сме били забелязани“, каза един от отличените огнеборци Иван Петров.

Церемонията по награждаването се състоя в присъствието на зам. областния управител Владимир Крумов, директора на Дирекция „Оперативни дейности” към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението ст. комисар Красимир Шотаров, както и на началника на Пожарната в Бургас комисар Васил Василев.

Наградените служители са участвали в потушаване на пожарите, завзели големи площи за периода от 25-ти юли до 14 август. Тези пожари бяха възникнали в землището на кв. Банево и с. Изворище – с обща площ 12 000 дка, на с. Рудник и с. Лъка с обща площ 11 000 дка, както и пожар, който бе ликвидиран в условията на силен полеви вятър за периода от 11-ти до 14-ти август във вилна зона „Зора” в Свети Влас, обхванал площ от 60 000 кв. м. смесена гора в труднодостъпна територия.

Те получиха колективна парична награда в размер на 600 лв.