Бургас e първият град в страната, в който е поставен нов тип пътен знак предупреждаващ водачите за възможна поява на птици на пътното платно. Знакът бе монтиран днес в района на защитена местност „Пода“ от членове на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни към Община Бургас. Там често лебеди и други водолюбиви защитени птици пресичат шосето. Това ги излага на опасност да бъдат прегазени от движещите се с висока скорост автомобили и е предпоставка за катастрофи. На монтирането на новият пътен знак присъства и председателя на ОбС - Бургас Костантин Луков.

Общо четири такива знака ще бъдат поставени на тази отсечка от двете страни на движението. От там освен птици често преминават и костенурки, таралежи, както и други животински видове. Новият знак представлява съчетание от пътен знак номер А39 "Внимание! Други опасности" е от група предупредителни пътни знаци за опастност с съчетание с илюстрация за какво точно трябва да внимават шофьорите.

Избрахме мястото, защото получаваме много сигнали от граждани за птици, станали жертва на автомобилния трафик точно на тази отсечка, а тук е естественият хабитат на около 254 вида защитени птици, като 84 от тях са записани в Червената книга. Също по този маршрут преминава миграцията на птиците - Виа Понтика, и е естествено място за почивка на пернатите. 69 000 птици зимуват в тази местност, за жалост те стават жертва на автомобилния трафик. Идеята да поставим тези знаци се зароди в комисията по околната среда в Общинския съвет, прие се от администрацията на Общината. Определихме мясотото на пресичане и мястото на самото поставяне на знака. Той действително е нов за България, подобен вид знаци има в други страни в Европейският съюз“, каза за БургасИнфо д-р Георги Митев, председател на постоянната комисия по опазване на околна среда, земеделие и храни в Общинския съвет.

Инициативата за знака беше поета от общинските съветници от Реформаторския блок и получи подкрепата на администрацията.