Блогъри ще бъдат привличани да рекламират България като туристическа дестинация. Това стана ясно по време на представянето на поредния форум Go2Balkans, което ще се проведе в София на 17 и 18 октомври.
Свидна Динева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), съобщи за "Монитор", че повечето блогъри, които са потвърдили участието си в проявата са от Европа. По думите й това се прави за първи път на форума и със сигурност ще има положителен ефект за туризма ни, защото те ще са живата ни и непрекъсната реклама навън с публикациите си в Интернет.
"Вече са потвърдили участието си блогъри от България и Великобритания, а в края на седмицата ще стане ясно колко общо ще са от чужбина. Поканата към тях е отправена и чрез международната им асоциация", поясни тя.
Председателят на АБТТА Байко Байков съобщи, че акценти на тазгодишния форум ще е културно-познавателният и за първи път спа туризмът.
"Вторият ден на проявата ще е отворен за посетители и крайни клиенти. Регистрирани за участие са над 79 изложители от 20 държави, сред които са Испания, Словения, Унгария, Румъния и Италия, на които организаторите са поели всички разноски по пребиваването в страната и част от разходите по пътуването им", уточни той.
По думите му в последните години страната ни
успя заедно с някои от съседите си, основно Сърбия и Македония, да направи съвместни туристически пакети, с които да привличаме гости от далечни страни. Той припомни, че Балканите са шестата по посещаемост дестинация в света. "В района се намират 2 страни с голямо значение за туризма в Европа - Гърция и Турция", добави браншовикът.
Ваня Овчарова от АБТТА съобщи, че за първи път още през октомври ще бъдат представяни на такъв форум офертите на нашите туроператори и курорти за зимата и следващото лято, като ще бъдат предлагани отстъпки от 10 до 30 на сто. Според нея това ще даде възможност на повече клиенти да планират отпуските си по отрано. По думите й на форума се очакват над 1000 крайни клиенти да се възползват от промоциите.
От асоциацията прогнозират, при добри климатични условия, силен зимен сезон в ски центровете ни. Според Свидна Динева се очаква ръст на почиващите от Турция и други съседни страни, както и от Великобритания. "Особено силни ще са и краят на януари и началото на февруари, когато
ще има много семейства с деца, предпочели българските зимни курорти", смята тя.
2,7 млн. чужди туристи са направили поне една нощувка в страната ни от началото на годината, отчетоха още от АБТТА. Ръстът е над 15% и може да бъде още по-голям, защото все още не са известни данните за септември, уточняват от асоциацията на туристическите агенти.