Апелативен съд –Бургас разглежда жалбата на Станислав Василев срещу определение на ОС-Ямбол, с което му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Василев е обвинен в това, че на 20.09.2016 г., около 20.00 ч. – 21.00 часа в къща в село Люлин, община Стралджа, умишлено е умъртвил чрез удушаване Васил Петков. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Пред Съдебната палата в Бургас днес Станислав беше посрещнат от петима свои приятели, които вярват, че той е натопен. В залата пък адвокатът му поиска журналистите да бъдат изведени от залата, но съдът отказа.

Преди седмица Ямболският окръжен съд остави в ареста 22-годишния бургазлия. Вечерта на убийството, по първоначална и неофициална информация Станислав е бил в дома на възрастния мъж със свой приятел – най-вероятно внук на жертвата.

Припомняме, че убийството беше извършено вечерта на 20 септември, а сигналът за открития починал мъж е подаден на 21 септември, около 16.00 часа, на тел. 112. При извършения първоначален оглед по тялото са открити следи от насилие. За разследването на случая незабавно е сформиран екип от криминалисти от РУ - Стралджа и областната дирекция, експерти, разследващи полицаи, уведомен е дежурен прокурор от Окръжна прокуратура - Ямбол. Заключението от съдебно-медицинската експертиза е, че смъртта е настъпила вследствие на задушаване, като са установени и много травматични увреждания. В резултат на предприетите множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия разследващите влезли в следите на извършителя, изяснени в детайли са хронологията и механизмът на извършеното вечерта на 20 септември престъпление. На 24-ти септември, със съдействието на служители от ОДМВР – Бургас, е задържан Станислав В., на 22 г., от Бургас. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от НК и с прокурорско постановление му наложена 72-часова мярка за неотклонение. За престъплението е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10г. до 20 г. Окръжна прокуратура –Ямбол ще внесе в съда искане на Станислав.