Интересът към новата Индустриална зона - Българово е голям и първите инвеститори се подготвят да заработят по изграждане на своите предприятия. Затова Община Бургас започва да строи със собствени средства път между самия град и първия закупен терен - този на италианската компания "Стратежия". На обекта вече се струпва техника, трасето е маркирано и изпълнението стартира до броени дни.

Пътят ще е дълъг 400 метра. Това е само първият етап от изграждането на инфраструктура, която да обхване следващите парцели и да обезпечи нормалното функциониране на перспективната зона. Освен пътна и ВиК връзка, ще се прокарат електричество и телекомуникации. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места, цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна - приблизително 16 лв./кв. м. При изчерпване на моментната наличност, зоната може да бъде разширена. Към днешна дата са изкупени 40 % от терените в нея.

Италианската "Стратежия" е крупен производител на детайли за обувната промишленост със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното им намерение е да изградят производствена база на територията на зоната, като в момента се изготвят необходимите проекти.

През месец април 2016 г. приключи процедурата по продажба на имот на фирма "Мегатрон" ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители, като John Deere, Bobcat, Kuhn, Bednar. Българският пазар е изключително атрактивен за този вид продукти. Фирма "Мегатрон" възнамерява да инвестира средства в размер над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз.

Финализирани са детайлите по продажбата на имоти на фирма "Интерагри България" АД и "Генчев Агри" ООД.

"Интерагри България" АД е с основна дейност внос, дистрибуция, продажби и сервизна дейност на иновативна и високоефективна техника и технологии за земеделския отрасъл в България. Компанията е единствен официален вносител на световноизвестната марка NEW HOLLAND. В гр. Българово тя ще изгради свой търговски и сервизен център.

"Генчев Агри" ООД е местен земеделски производител, който закупи 10 декара терен за складова база.

Сериозен интерес към зоната в Българово е проявен от "Стронг Брик" АД. Фирмата е специализирана в изработката на тухли, плочки и други изделия от трошен варовик. Продукцията й е насочена към Европейския съюз.

* Индустриална зона - Българово изпъква с няколко сериозни предимства.

Терените в нея са урегулирани. Има действащ подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, който осигурява на инвеститорите възможност незабавно след закупуване на имотите да стартират процеса по проектиране и изграждане на производствени или складови бази, без да губят време в тежки административни процедури по промяна на предназначението на земята. В зависимост от нуждите на инвеститорите, съществуващите УПИ могат лесно да се разделят или обединяват.

Зоната е с изключително от логистична гледна точка разположение:

- Автомагистрала "Тракия" - 800 м.;

- Бъдещата връзка с АМ "Черно море" - 3 км.;

- Пристанище Бургас - 20 км.;

- Международно летище Бургас (Сарафово) - 22 км.;

- Свободна безмитна зона - 18 км.;

- Ж.П. гара - 20 км.;

- Индустриален и логистичен парк - Бургас - 18 км.;

- Промишлена зона "Долно Езерово" - 7 км.;

- Товарна гара "Владимир Павлов" - 20 км.

С бързи темпове се развива другата, още по-близка до град Бургас бизнес зона - Индустриален и логистичен парк, което вече кара местната и държавна власт да фокусират вниманието си върху разработването на територията край село Равнец, подходяща за изграждане на значително по-големи предприятия.